Rozpływające się w ustach papieskie kremówki. Idealny deser nie tylko do kawy
Tradycyjne kremówki niezaprzeczalnie kojarzą się z klasycznymi polskimi słodkościami. Nie bez powodu tak uwielbiane były przez naszego papieża, Jana Pawła II. Dzięki poniższemu przepisowi możesz przygotować papieskie kremówki we własnej kuchni. Delikatny krem między warstwami ciasta sprawdzi się jako doskonały poczęstunek na każdą okazję.
Klasyczne, papieskie kremówki robi się na kruchym cieście, jednak niektórzy używają zamiast niego ciasta francuskiego. Jest to polecana wersja dla osób mniej biegłych w sztuce cukierniczej lub takich, którym zależy na przygotowaniu deseru w krótszym czasie. Na ten wariant kremówki idealnie sprawdza się dodatkowa warstwa bitej śmietany rozprowadzona na budyniowym kremie.
Przepis na delikatne kremówki papieskie
Składniki na ciasto:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
5 łyżek cukru
-
1 kostka masła
-
1/2 szklanki gęstej śmietany
-
cukier puder do dekoracji
Składniki na krem:
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
3 łyżki mąki pszennej
-
5 jajek
-
6 łyżek cukru
-
1 litr mleka
-
1 łyżeczka esencji waniliowej
Jak zrobić samodzielnie papieskie kremówki?
Przygotuj ciasto na papieskie kremówki. W tym celu przesianą mąkę pszenną rozetrzyj z cukrem i pokrojonym na mniejsze kawałki masłem . Następnie dodaj gęstą śmietanę i wyrabiaj całość do połączenia się składników . Gotowe ciasto na kremówki papieskie podziel na 2 części, owiń folią i odłóż do lodówki .
Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj obie części . Ciasto przełóż do formy, ponakłuwaj widelcem i wstaw na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C . Możesz piec je na 2 razy lub równocześnie, w osobnych formach. Po upieczeniu ciasto odstaw do ostudzenia .
W międzyczasie przygotuj krem do kremówek . W tym celu 3 żółtka utrzyj z cukrem i dodatkiem ekstraktu z wanilii . Do masy dodaj 3/4 szklanki mleka . Po dokładnym wymieszaniu tych składników przesiej do nich mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i ponownie wymieszaj .
Pozostałą ilość mleka zagotuj w osobnym garnku . Następnie zacznij stopniowo dodawać do niego wymieszane wcześniej składniki kremu . Gotuj na niedużym ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia.
Z pozostałych 3 jajek oddziel białka od żółtek i zachowaj obie części w osobnych naczyniach . Żółtka rozkłóć z odrobiną mleka i wymieszaj z ugotowanym do papieskich kremówek budyniem . Odstaw masę do ostygnięcia.
Pozostałe 2 białka jaj ubij na sztywną pianę z odrobiną soli i łyżką cukru . Dodaj ją do przestygniętej masy budyniowej i delikatnie wymieszaj. K rem do papieskich kremówek wstaw na 15 minut do lodówki , by zgęstniał.
Upieczone 2 blaty ciasta przełóż masą budyniową . Po przełożeniu delikatnie dociśnij całość, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły . Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane papieskie kremówki posyp cukrem pudrem i podawaj pokrojone w kwadraty. Z masą budyniową przygotujesz także pyszne ciasto bez pieczenia . Napoleonka to równie smaczny słodki przysmak .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Znudziły Ci się zwykłe mielone? Kaszubska wersja zaskoczy niejednego smakosza
-
Cudowne placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prosty pomysł na niedrogi na obiad
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama