Smakosze.pl Przepisy Rozpływający się w ustach pieczony bakłażan z fetą. Uczta dla każdego
canva/Nataliia Sirobaba, Getty Images

Rozpływający się w ustach pieczony bakłażan z fetą. Uczta dla każdego

22 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pieczony bakłażan z fetą, pomidorami i czerwoną cebulą to pomysł na lekki i pożywny posiłek w greckim stylu. Zapieczone warzywa z serem, gałązkami tymianku i oliwą z oliwek wprost rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na pieczony bakłażan z fetą, idealny na obiad lub kolację.

Bakłażan jest warzywem wprost stworzonym do grillowania, pieczenia, faszerowania. Warzywo zapieczone z greckim serem feta, pomidorkami cherry, czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem to danie idealne na lato. Bakłażan jest pożywny i lekki, jest więc świetnym posiłkiem zarówno na obiad, jak i kolację.

Bakłażan, podobnie jak cukinia, jest warzywem idealnym dla osób będących na diecie. Warzywo jest lekkostrawne, małokaloryczne, ale i sycące, ponieważ zawiera błonnik. Warzywo bogate jest również w witaminy z grupy B, witaminę C, K, a także potas i magnez.

W bakłażanie znajdziemy również silne antyoksydanty, które zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia. Jeśli szukasz pomysłu na lekki posiłek- tu poznasz przepis na bakłażana faszerowanego pieczarkami , jest idealny na podwieczorek i kolację na ciepło.

Przepis na pieczony bakłażan

Składniki na 2 porcje:

  • bakłażan

  • pół opakowania sera feta

  • kilka pomidorków cherry

  • czerwona cebula

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • sól, pieprz

  • odrobina soku z cytryny do skropienia dania

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić pieczony bakłażan z fetą?

Bakłażan umyj, osusz, przekrój na 4 części. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, poukładaj warzywo, skrop je obficie oliwą i sokiem z cytryny. Na górę pokrusz fetę, dodaj pomidory i pokrojoną cebulę.

Na wierzch poukładaj świeże gałązki tymianku, całość skrop oliwą, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C, piecz 30 minut, smacznego.

Bakłażany

Źródło zdjęcia: canva/ AGfoto Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: malekulinaria.pl, chillbite.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy