Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pięknie wyglądające ciasto leśny mech. Idealne na przyjęcia i imprezy

Pięknie wyglądające ciasto leśny mech. Idealne na przyjęcia i imprezy

Pięknie wyglądające ciasto leśny mech
canva/kuba61

Ciasto leśny mech jest wyjątkowe. Zielone okruszki i kolorowe świeże owoce skrywają pyszny krem na bazie serka mascarpone i kremówki, który idealnie komponuje się z lekkim spodem z dodatkiem szpinaku. Warzywo nadaje ciastu pięknej głębokiej barwy, która zaskoczy waszych gości równie przyjemnie, jak smak deseru. Musicie wypróbować ten przepis.

Ciasta wypełnione kremem — takie jak biszkopt Ewy Wachowicz czy tiramisu są niezwykle eleganckimi deserami, które z powodzeniem sprawdzą się na rodzinnych przyjęciach i uświetnią niejedno spotkanie ze znajomymi. Ich przyrządzenie wymaga jednak nieco wprawy oraz czasu. Dzisiejsza nasza propozycja jest dużo prostsza, a zachwyci nie tylko smakiem. Spróbujecie?

Przepis na efektowne ciasto szpinakowe leśny mech

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 3 jaja w temperaturze pokojowej

  • 450 g świeżego szpinaku

  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • owoce do dekoracji np. świeże maliny, borówki, pestki granatu czy jagody

Składniki na krem:

  • 200 ml schłodzonej śmietanki 36%

  • 250 g zimnego serka mascarpone

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka wanilii

Przygotowanie ciasta:

Szpinak myjemy. Wrzucamy go do garnka i chwilę podgrzewamy. Gdy nieco zwiędnie, przenosimy go do pojemnika blendera i miksujemy na gładką masę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatur 180 stopni Celsjusza.

Do dużej miski wbijamy jajka. Wsypujemy cukier, a następnie ubijamy je na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, wlewamy olej. Potem dodajemy mus ze szpinaku. Do starannie połączonych składników przesiewamy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.

Miksujemy przy niskich obrotach urządzenia do czasu, aż powstanie jednolita masa. Wlewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy przez 40-45 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy zanurzony w nim patyczek po wyjęciu z wypieku będzie suchy.

Przygotowanie kremu i przełożenie:

W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietanę, cukier puder oraz wanilię. Ubijamy składniki przez kilka minut. Powstałą masą wypełnimy ciasto. Najpierw jednak dzielimy je na dwie części. Dolną umieszczamy na talerzu lub paterze.

Z górnej „kopuły” przy pomocy łyżki wybieramy ciasto tak, aby utworzyć okruszki. Spód pokrywamy kremem, a następnie obsypujemy go przygotowaną zieloną posypką. Ozdabiamy ulubionymi owocami. Smacznego.

Ciasto leśny mech jest niezwykle efektowne
Źródło zdjęcia: canva/Anna Łukasiewicz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku, aniagotuje