Smakosze.pl
Pięknie wyglądające ciasto leśny mech

canva/kuba61

Pięknie wyglądające ciasto leśny mech. Idealne na przyjęcia i imprezy

22 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ciasto leśny mech jest wyjątkowe. Zielone okruszki i kolorowe świeże owoce skrywają pyszny krem na bazie serka mascarpone i kremówki, który idealnie komponuje się z lekkim spodem z dodatkiem szpinaku. Warzywo nadaje ciastu pięknej głębokiej barwy, która zaskoczy waszych gości równie przyjemnie, jak smak deseru. Musicie wypróbować ten przepis.

Ciasta wypełnione kremem — takie jak biszkopt Ewy Wachowicz czy tiramisu są niezwykle eleganckimi deserami, które z powodzeniem sprawdzą się na rodzinnych przyjęciach i uświetnią niejedno spotkanie ze znajomymi. Ich przyrządzenie wymaga jednak nieco wprawy oraz czasu. Dzisiejsza nasza propozycja jest dużo prostsza, a zachwyci nie tylko smakiem. Spróbujecie?

mycie patelni

Jak najlepiej dbać o patelnię? Najważniejsze zasady

CZYTAJ DALEJ

Przepis na efektowne ciasto szpinakowe leśny mech

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 3 jaja w temperaturze pokojowej

  • 450 g świeżego szpinaku

  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • owoce do dekoracji np. świeże maliny, borówki, pestki granatu czy jagody

Składniki na krem:

  • 200 ml schłodzonej śmietanki 36%

  • 250 g zimnego serka mascarpone

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka wanilii

Przygotowanie ciasta:

Szpinak myjemy. Wrzucamy go do garnka i chwilę podgrzewamy. Gdy nieco zwiędnie, przenosimy go do pojemnika blendera i miksujemy na gładką masę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatur 180 stopni Celsjusza.

Do dużej miski wbijamy jajka. Wsypujemy cukier, a następnie ubijamy je na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, wlewamy olej. Potem dodajemy mus ze szpinaku. Do starannie połączonych składników przesiewamy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.

Miksujemy przy niskich obrotach urządzenia do czasu, aż powstanie jednolita masa. Wlewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy przez 40-45 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy zanurzony w nim patyczek po wyjęciu z wypieku będzie suchy.

Przygotowanie kremu i przełożenie:

W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietanę, cukier puder oraz wanilię. Ubijamy składniki przez kilka minut. Powstałą masą wypełnimy ciasto. Najpierw jednak dzielimy je na dwie części. Dolną umieszczamy na talerzu lub paterze.

Z górnej „kopuły” przy pomocy łyżki wybieramy ciasto tak, aby utworzyć okruszki. Spód pokrywamy kremem, a następnie obsypujemy go przygotowaną zieloną posypką. Ozdabiamy ulubionymi owocami. Smacznego.

Ciasto leśny mech jest niezwykle efektowne

Ciasto leśny mech jest niezwykle efektowne

Źródło zdjęcia: canva/Anna Łukasiewicz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku, aniagotuje

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >