Jak najlepiej dbać o patelnię? Najważniejsze zasady
Sprawdźcie, jak najlepiej dbać o patelnię. Podamy wam najważniejsze zasady, dzięki którym kuchenny sprzęt długo wam posłuży. Jedna z nich dotyczy odpowiedniego czyszczenia naczynia po przypaleniu. Tak naprawdę wystarczy posypać je solą, zalać wodą i odstawić do namoczenia. Poznaj też inne przydatne wskazówki.
Patelnia jest jednym z najczęściej używanych przez nas kuchennych sprzętów. Lubimy bowiem smażyć kotlety, dusić mięso i przyrządzać sosy do makaronu. Oczywiście im częściej się tego naczynia używa, tym szybciej się ono zużywa. Jednak odpowiednie dbanie o patelnię może sprawić, że posłuży ona przez lata.
Jak należy dbać o patelnię?
Największy problem mamy z patelnią, gdy się coś na niej przypali. Patelnie często są bowiem pokryte delikatnymi powłokami i dlatego nie należy ich szorować przy użyciu ostrych narzędzi czy silnych detergentów. Mogą one bowiem doprowadzić do uszkodzenia nieprzywieralnej powłoki. Lepiej więc stosować bezpieczne sposoby na przypaleniznę.
Jednym z nich jest wsypanie na przestygniętą patelnię kilku łyżek soli i zalanie jej wodą. Całość należy odstawić na kilka godzin, a nawet na dobę. Po tym czasie zwykle wystarczy umyć patelnię gąbką z płynem do naczyń. Jeśli jednak przypalenizna nie chce zejść z powierzchni naczynia, całość można podgrzać z kilkoma kroplami płynu do naczyń. Ten zabieg powinien poskutkować.
Mocno przypaloną patelnię najlepiej wstępnie oczyścić przy użyciu gąbki z warstwą ścierną. Potem trzeba ją posypać sodą oczyszczoną, zalać octem i odczekać 15 minut. Po tym czasie na patelnie należy wlać gorącą wodę i pozostawić całość na kilka minut. Dzięki tym zabiegom przypalenizna powinna dać się wyczyścić gąbką z płynem do naczyń.
Jak użytkować patelnię?
Po umyciu każdą patelnię należy wytrzeć do sucha. Inaczej na zarysowaniach może dojść do osadzenia się kamienia z wody i uszkodzenia powłoki nieprzywieralnej. Osuszenie jest szczególnie ważne dla patelni żeliwnych, które mają tendencję do rdzewienia.
Czyste patelnie najlepiej jest wieszać, a nie przechowywać włożone jedna w drugą. Kontakt z innym naczyniem może doprowadzić do zarysowania delikatnej powłoki.
Patelnie z nieprzywierającą powłoką łatwo jest uszkodzić, smażąc na nich bez dodatku tłuszczu. Może wtedy bowiem dojść do przegrzania się powłoki i utraty przez nią nieprzywieralnych właściwości. Dlatego mimo wszystko, lepiej przed położeniem na takiej patelni np. mięsa posmarować ją odrobiną tłuszczu.
Jeśli przygotowujesz na patelni danie na dwa dni, pamiętaj, by nie trzymać jedzenia na patelni ceramicznej. Długi jej kontakt z dość słoną potrawą, może uszkodzić ceramiczną powierzchnię. Lepiej więc przełóż potrawę do pojemnika na żywność.
Smażąc na patelni aluminiowej, używaj delikatnych przyrządów, np. łopatki z drewna. Ta patelnia jest podatna na zarysowania podobnie jak patelnia z powłoką teflonową.
Nigdy nie zalewaj zimną wodą jeszcze gorącej patelni. Przystąp do mycia naczynia dopiero wtedy, gdy przestygnie. Inaczej możesz uszkodzić nieprzywieralną powłokę.
Z naszego serwisu dowiesz się też, jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne, a także, jak czyścić zastawę stołową.
Źródło zdjęcia: canva/ibbadib Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: euro