Smakosze.pl

canva/Pressmaster

Jak najlepiej dbać o patelnię? Najważniejsze zasady

22 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Sprawdźcie, jak najlepiej dbać o patelnię. Podamy wam najważniejsze zasady, dzięki którym kuchenny sprzęt długo wam posłuży. Jedna z nich dotyczy odpowiedniego czyszczenia naczynia po przypaleniu. Tak naprawdę wystarczy posypać je solą, zalać wodą i odstawić do namoczenia. Poznaj też inne przydatne wskazówki.

Patelnia jest jednym z najczęściej używanych przez nas kuchennych sprzętów. Lubimy bowiem smażyć kotlety, dusić mięso i przyrządzać sosy do makaronu. Oczywiście im częściej się tego naczynia używa, tym szybciej się ono zużywa. Jednak odpowiednie dbanie o patelnię może sprawić, że posłuży ona przez lata.

Jak należy dbać o patelnię?

Największy problem mamy z patelnią, gdy się coś na niej przypali. Patelnie często są bowiem pokryte delikatnymi powłokami i dlatego nie należy ich szorować przy użyciu ostrych narzędzi czy silnych detergentów. Mogą one bowiem doprowadzić do uszkodzenia nieprzywieralnej powłoki. Lepiej więc stosować bezpieczne sposoby na przypaleniznę.

Jednym z nich jest wsypanie na przestygniętą patelnię kilku łyżek soli i zalanie jej wodą. Całość należy odstawić na kilka godzin, a nawet na dobę. Po tym czasie zwykle wystarczy umyć patelnię gąbką z płynem do naczyń. Jeśli jednak przypalenizna nie chce zejść z powierzchni naczynia, całość można podgrzać z kilkoma kroplami płynu do naczyń. Ten zabieg powinien poskutkować.

Mocno przypaloną patelnię najlepiej wstępnie oczyścić przy użyciu gąbki z warstwą ścierną. Potem trzeba ją posypać sodą oczyszczoną, zalać octem i odczekać 15 minut. Po tym czasie na patelnie należy wlać gorącą wodę i pozostawić całość na kilka minut. Dzięki tym zabiegom przypalenizna powinna dać się wyczyścić gąbką z płynem do naczyń.

Jak użytkować patelnię?

  • Po umyciu każdą patelnię należy wytrzeć do sucha. Inaczej na zarysowaniach może dojść do osadzenia się kamienia z wody i uszkodzenia powłoki nieprzywieralnej. Osuszenie jest szczególnie ważne dla patelni żeliwnych, które mają tendencję do rdzewienia.

  • Czyste patelnie najlepiej jest wieszać, a nie przechowywać włożone jedna w drugą. Kontakt z innym naczyniem może doprowadzić do zarysowania delikatnej powłoki.

  • Patelnie z nieprzywierającą powłoką łatwo jest uszkodzić, smażąc na nich bez dodatku tłuszczu. Może wtedy bowiem dojść do przegrzania się powłoki i utraty przez nią nieprzywieralnych właściwości. Dlatego mimo wszystko, lepiej przed położeniem na takiej patelni np. mięsa posmarować ją odrobiną tłuszczu.

  • Jeśli przygotowujesz na patelni danie na dwa dni, pamiętaj, by nie trzymać jedzenia na patelni ceramicznej. Długi jej kontakt z dość słoną potrawą, może uszkodzić ceramiczną powierzchnię. Lepiej więc przełóż potrawę do pojemnika na żywność.

  • Smażąc na patelni aluminiowej, używaj delikatnych przyrządów, np. łopatki z drewna. Ta patelnia jest podatna na zarysowania podobnie jak patelnia z powłoką teflonową.

  • Nigdy nie zalewaj zimną wodą jeszcze gorącej patelni. Przystąp do mycia naczynia dopiero wtedy, gdy przestygnie. Inaczej możesz uszkodzić nieprzywieralną powłokę.

Z naszego serwisu dowiesz się też, jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne , a także, jak czyścić zastawę stołową .

czyszczenie patelni
czyszczenie patelni

Źródło zdjęcia: canva/ibbadib Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: euro

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Dodała do wody i wstawiła do mikrofalówki. Po chwili sprzęt lśnił czystością
Czytaj więcej >

Porady

Jaką bułkę dodajesz do kotletów mielonych? Ta sprawdza się najlepiej
Czytaj więcej >

Porady

Czy płatki owsiane trzeba gotować? 1 składnik sprawia, że nie są tak zdrowe, jak sądzisz
Czytaj więcej >

Porady

Ogórki małosolne nie chcą kisnąć. Znamy najczęstszą przyczynę
Czytaj więcej >

Porady

Uczestniczka „Ślubu od pierwszego wejrzenia" schudła 17 kg. Obyło się bez drastycznej diety
Czytaj więcej >

Porady

Lepiej kupować kurczaka w całości czy w kawałkach? Bosacka rozwiała wątpliwości
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]