Smakosze.pl
Kultowe czarne kluski

canva/Dar1930

Kultowe czarne kluski. Oryginalny i prosty przepis

22 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kluski czarne są znaną wielu smakoszom ziemniaczaną potrawą. Wymagający zaledwie trzech składników rarytas przygotujecie wyjątkowo się sprawnie, a jego smak na długo pozostanie w pamięci waszych bliskich. Koniecznie spróbujcie — jeszcze nie raz do niego wrócicie.

Kto choć raz spróbował klusek śląskich, ten wie, że ziemniaczane smakołyki potrafią być wyśmienite. Podobnie będzie w przypadku innej kultowej odsłony polskiej bulwy, czyli klusek czarnych. Warto przygotować ten prosty i sycący smakołyk. Z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?

Co czeka klientów Lidla od poniedziałku?

Co czeka klientów Lidla od poniedziałku? Sieć zachwyca Polaków

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kultowe kluski czarne

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • mąka ziemniaczana

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kilogram ziemniaków szorujemy. Gotujemy je w mundurkach, w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy, a następnie mielimy je w maszynce na gładką masę. Pozostałe ziemniaki od razu pozbawiamy skórki, myjemy i ścieramy na tarce.

Powstałą pulpę delikatnie odciskamy z płynu i łączymy z ugotowanymi bulwami. Wyrównujemy powierzchnię masy w misce i wyjmujemy ćwierć jej objętości. W powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Łączymy wszystkie składniki, wyrabiając ciasto. W dużym garnku gotujemy wodę. Gdy zawrze, solimy ją i wrzucamy uformowane przy pomocy łyżki kluski. Gotujemy je przez 10-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Miękkie, lecz nie rozgotowane, kluski czarne wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej i podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepsze będą z aromatycznym sosem grzybowym.

Do czarnych klusek pasuje sos grzybowy

Do czarnych klusek pasuje sos grzybowy

Źródło zdjęcia: canva/Merrimon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >