Smakosze.pl

canva/Dar1930

Kultowe czarne kluski. Oryginalny i prosty przepis

22 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kluski czarne są znaną wielu smakoszom ziemniaczaną potrawą. Wymagający zaledwie trzech składników rarytas przygotujecie wyjątkowo się sprawnie, a jego smak na długo pozostanie w pamięci waszych bliskich. Koniecznie spróbujcie — jeszcze nie raz do niego wrócicie.

Kto choć raz spróbował klusek śląskich , ten wie, że ziemniaczane smakołyki potrafią być wyśmienite. Podobnie będzie w przypadku innej kultowej odsłony polskiej bulwy, czyli klusek czarnych. Warto przygotować ten prosty i sycący smakołyk. Z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?

Przepis na kultowe kluski czarne

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków

  • mąka ziemniaczana

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kilogram ziemniaków szorujemy. Gotujemy je w mundurkach, w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy, a następnie mielimy je w maszynce na gładką masę. Pozostałe ziemniaki od razu pozbawiamy skórki, myjemy i ścieramy na tarce.

Powstałą pulpę delikatnie odciskamy z płynu i łączymy z ugotowanymi bulwami. Wyrównujemy powierzchnię masy w misce i wyjmujemy ćwierć jej objętości. W powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Łączymy wszystkie składniki, wyrabiając ciasto. W dużym garnku gotujemy wodę. Gdy zawrze, solimy ją i wrzucamy uformowane przy pomocy łyżki kluski. Gotujemy je przez 10-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Miękkie, lecz nie rozgotowane, kluski czarne wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej i podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepsze będą z aromatycznym sosem grzybowym .

Do czarnych klusek pasuje sos grzybowy
Źródło zdjęcia: canva/Merrimon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]