Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowe czarne kluski. Oryginalny i prosty przepis

Kultowe czarne kluski. Oryginalny i prosty przepis

Kultowe czarne kluski
canva/Dar1930

Kluski czarne są znaną wielu smakoszom ziemniaczaną potrawą. Wymagający zaledwie trzech składników rarytas przygotujecie wyjątkowo się sprawnie, a jego smak na długo pozostanie w pamięci waszych bliskich. Koniecznie spróbujcie — jeszcze nie raz do niego wrócicie.

Kto choć raz spróbował klusek śląskich, ten wie, że ziemniaczane smakołyki potrafią być wyśmienite. Podobnie będzie w przypadku innej kultowej odsłony polskiej bulwy, czyli klusek czarnych. Warto przygotować ten prosty i sycący smakołyk. Z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?

Przepis na kultowe kluski czarne

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • mąka ziemniaczana

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kilogram ziemniaków szorujemy. Gotujemy je w mundurkach, w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy, a następnie mielimy je w maszynce na gładką masę. Pozostałe ziemniaki od razu pozbawiamy skórki, myjemy i ścieramy na tarce.

Powstałą pulpę delikatnie odciskamy z płynu i łączymy z ugotowanymi bulwami. Wyrównujemy powierzchnię masy w misce i wyjmujemy ćwierć jej objętości. W powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Łączymy wszystkie składniki, wyrabiając ciasto. W dużym garnku gotujemy wodę. Gdy zawrze, solimy ją i wrzucamy uformowane przy pomocy łyżki kluski. Gotujemy je przez 10-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Miękkie, lecz nie rozgotowane, kluski czarne wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej i podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepsze będą z aromatycznym sosem grzybowym.

Do czarnych klusek pasuje sos grzybowy
Źródło zdjęcia: canva/Merrimon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet