Kultowe czarne kluski. Oryginalny i prosty przepis
Kluski czarne są znaną wielu smakoszom ziemniaczaną potrawą. Wymagający zaledwie trzech składników rarytas przygotujecie wyjątkowo się sprawnie, a jego smak na długo pozostanie w pamięci waszych bliskich. Koniecznie spróbujcie — jeszcze nie raz do niego wrócicie.
Kto choć raz spróbował klusek śląskich, ten wie, że ziemniaczane smakołyki potrafią być wyśmienite. Podobnie będzie w przypadku innej kultowej odsłony polskiej bulwy, czyli klusek czarnych. Warto przygotować ten prosty i sycący smakołyk. Z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?
Przepis na kultowe kluski czarne
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kilogram ziemniaków szorujemy. Gotujemy je w mundurkach, w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy, a następnie mielimy je w maszynce na gładką masę. Pozostałe ziemniaki od razu pozbawiamy skórki, myjemy i ścieramy na tarce.
Powstałą pulpę delikatnie odciskamy z płynu i łączymy z ugotowanymi bulwami. Wyrównujemy powierzchnię masy w misce i wyjmujemy ćwierć jej objętości. W powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Łączymy wszystkie składniki, wyrabiając ciasto. W dużym garnku gotujemy wodę. Gdy zawrze, solimy ją i wrzucamy uformowane przy pomocy łyżki kluski. Gotujemy je przez 10-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Miękkie, lecz nie rozgotowane, kluski czarne wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej i podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepsze będą z aromatycznym sosem grzybowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wachowicz pokazała, jak zrobić frytki z cukinii. Prosta i pyszna przekąska
Mistrzowie kuchni robiąc wątróbkę drobiową stosują genialny trik. Dzięki marynacie smakuje obłędnie
Przepis na odświeżający dżem z kiwi. Kolorowy i słodki dodatek
Źródło: gotowanie.onet