Smakosze.pl Przepisy Ryba pieczona w śmietanie siostry Anastazji. Wychodzi idealnie soczysta
screen z kanału Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/g215

Ryba pieczona w śmietanie siostry Anastazji. Wychodzi idealnie soczysta

26 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co przygotować na obiad? Nasza propozycja to ryba pieczona w śmietanie siostry Anastazji. Danie wychodzi idealnie soczyste, smaczne i sycące. Z pewnością posmakuje całej rodzinie. Podajcie do niego ziemniaki lub ryż, a także dużą porcję surówki.

Jeśli chodzi o rybę obiadową, w naszej kuchni przeważa jej wersja smażona. Jednak o wiele lżejsza i zdrowsza jest ryba z piekarnika. Właśnie taką poleca siostra Anastazja. Zapieka ją pod śmietaną, dzięki czemu danie jest soczyste i aksamitne w smaku.

Ryba pieczona w śmietanie siostry Anastazji

Składniki:

  • 50 dag filetów rybnych

  • przyprawa do ryby

  • 2 łyżki masła

  • olej do smażenia

  • 200 g śmietanki kremówki 30 proc.

  • 5 dag żółtego sera

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie ryby pieczonej w śmietanie

Rybę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na porcje. Oprósz przyprawą do ryb i obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej olej, obsmaż na nim kawałki ryby. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Ułóż w nim porcje ryby.

Śmietankę wymieszaj ze startym serem i posiekanym koperkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Naczynie z rybą wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 st. C i piecz ok. 15 minut.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na dania z ryb. Poznajcie recepturę na hiszpański omlet z ryby , a także na rybę zapiekaną z warzywami .

filety rybne
filety rybne

Źródło zdjęcia: canva/ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: czteryfajery, beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy