Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na hiszpański omlet z ryby
Adam Moskal
Adam Moskal 12.02.2022 01:00

Przepis na hiszpański omlet z ryby

Hiszpański omlet
canva/thesomegirl, Getty Images

Polacy chętnie sięgają po ryby. Często pozostają po nich resztki, które można wykorzystać w doskonały sposób następnego dnia do zrobienia śniadania. Poniżej pokazujemy jak sporządzić śniadaniowy omlet z ryby z wczoraj, który syci i wygląda tak pięknie, że każdy będzie chciał go spróbować.

Kuchnia hiszpańska wypełniona jest wieloma daniami rybnymi - szczególnie w regionach położonych blisko akwenów wodnych. To właśnie stamtąd wywodzi się klasyczna potrawa "Tortilla de patatas", która jest niczym innym, jak hiszpańską wersją omleta z ziemniakami i innymi produktami.

Można do niego dodawać praktycznie wszystkie składniki, jakie ma się w lodówce, lecz tym razem zdradzamy recepturę na wersję z resztek ryby. Jeśli dzień wcześniej jadłeś ją na obiad, nie wyrzucaj kawałków niedojedzonego mięsa, lecz zachowaj je na poranek.

Przepis na hiszpański omlet z ryby z wczoraj

Składniki:

  • 4 ziemniaki

  • 400 g dowolnego mięsa z ryby

  • 1 cebula

  • świeża natka pietruszki

  • 7 jajek

  • sól

  • pieprz

  • cebulka dymka

  • masło klarowane

Zacznij od obrania ziemniaków, umycia ich i pokrojenia na drobne kawałki. Jeśli masz gotowe kartofle, pomiń ten krok. Ugotuj ziemniaki do miękkości, odcedź i ostudź. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej klarowane masło i podsmaż na nim pokrojona cebule. Gdy ta stanie się złocista, wrzuć kawałki ziemniaków oraz rybę. Smaż całość przez kilka minut. Jajka rozbełtaj z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Jajkami zalej składniki na patelni. Co chwilę podważaj omlet łopatką i przechylając patelnię, wlewaj w puste miejsca jajka. Po kilku minutach przekręć omlet na drugą stronę i smaż, aż ładnie się zrumieni. Przed podaniem posyp omlet świeżo siekaną natką pietruszki oraz cebulką dymką. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.

Hiszpański omlet

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Zakharova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: alicjawkrainiegarow.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram