Przepis na hiszpański omlet z ryby

Polacy chętnie sięgają po ryby. Często pozostają po nich resztki, które można wykorzystać w doskonały sposób następnego dnia do zrobienia śniadania. Poniżej pokazujemy jak sporządzić śniadaniowy omlet z ryby z wczoraj, który syci i wygląda tak pięknie, że każdy będzie chciał go spróbować.
Kuchnia hiszpańska wypełniona jest wieloma daniami rybnymi - szczególnie w regionach położonych blisko akwenów wodnych. To właśnie stamtąd wywodzi się klasyczna potrawa "Tortilla de patatas", która jest niczym innym, jak hiszpańską wersją omleta z ziemniakami i innymi produktami.
Można do niego dodawać praktycznie wszystkie składniki, jakie ma się w lodówce, lecz tym razem zdradzamy recepturę na wersję z resztek ryby. Jeśli dzień wcześniej jadłeś ją na obiad, nie wyrzucaj kawałków niedojedzonego mięsa, lecz zachowaj je na poranek.
Przepis na hiszpański omlet z ryby z wczoraj
Składniki:
4 ziemniaki
400 g dowolnego mięsa z ryby
1 cebula
świeża natka pietruszki
7 jajek
sól
pieprz
cebulka dymka
masło klarowane
Zacznij od obrania ziemniaków, umycia ich i pokrojenia na drobne kawałki. Jeśli masz gotowe kartofle, pomiń ten krok. Ugotuj ziemniaki do miękkości, odcedź i ostudź. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej klarowane masło i podsmaż na nim pokrojona cebule. Gdy ta stanie się złocista, wrzuć kawałki ziemniaków oraz rybę. Smaż całość przez kilka minut. Jajka rozbełtaj z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Jajkami zalej składniki na patelni. Co chwilę podważaj omlet łopatką i przechylając patelnię, wlewaj w puste miejsca jajka. Po kilku minutach przekręć omlet na drugą stronę i smaż, aż ładnie się zrumieni. Przed podaniem posyp omlet świeżo siekaną natką pietruszki oraz cebulką dymką. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Zakharova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: alicjawkrainiegarow.blogspot.com



































