Smakosze.pl
ryba pieczona z warzywami

canva/ALLEKO

Zdrowa i pyszna kolacja - ryba z piekarnika z warzywami

13 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Masz ochotę na zdrową, pyszną i nieoczywistą kolację? Przygotuj rybę z piekarnika z warzywami. Takie danie będzie smaczne, lekkostrawne i bardzo wartościowe. A jego przygotowanie jest proste i nie zajmie ci dużo czasu. Musisz się na nie skusić.

Ryby i warzywa to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Ryby dostarczają pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Warzywa stanowią doskonałe źródło błonnika, a także witamin i minerałów.

marchewka z groszkiem

Jak doprawić marchewkę z groszkiem?

CZYTAJ DALEJ

Gdy zestawisz je razem, stworzysz niezwykle zdrowe danie. A gdy całość upieczesz, potrawa będzie na tyle lekkostrawna, że możesz ją zjeść nawet wieczorem, na kolację. Oczywiście sprawdzi się też jako danie obiadowe.

Zdrowa i pyszna kolacja — ryba z piekarnika z warzywami

Składniki:

  • 50 dag świeżej lub mrożonej ryby, najlepiej filetów

  • 1 cytryna

  • sól, pieprz

  • mielona papryka słodka i ostra

  • 2 łyżki oleju

  • 2 kolorowe papryki

  • 1 cukinia

  • 1 mały brokuł

  • zioła prowansalskie

Przygotowanie ryby pieczonej z warzywami

Mrożoną rybę rozmroź, osusz papierowymi ręcznikami. Świeżą rybę opłucz, osusz. Rybę całą lub filety pokrój na porcje. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i papryką.

Papryki umyj, osusz, oczyść, pokrój w paski. Cukinię umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w grubsze półplasterki. Brokuł opłucz, podziel na różyczki.

Dno naczynia żaroodpornego natłuść olejem. Ułóż w nim kawałki ryby i obłóż je warzywami. Całość oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Lekko skrop olejem.

Naczynie z rybą i warzywami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Potrawę piecz ok. 30 minut.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by danie było pożywniejsze, dodaj do niego też pokrojone ziemniaki. Ewentualnie upieczoną rybę możesz podać z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na niebanalne dania kolacyjne. Sprawdź, jak przygotować zapiekankę z ciasta francuskiego i pieczarek, a także jak zrobić tosty à la pizza.

filety rybne

filety rybne

Źródło zdjęcia: canva/alisafarov

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dankapichci

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >