Zdrowa i pyszna kolacja - ryba z piekarnika z warzywami
Masz ochotę na zdrową, pyszną i nieoczywistą kolację? Przygotuj rybę z piekarnika z warzywami. Takie danie będzie smaczne, lekkostrawne i bardzo wartościowe. A jego przygotowanie jest proste i nie zajmie ci dużo czasu. Musisz się na nie skusić.
Ryby i warzywa to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Ryby dostarczają pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Warzywa stanowią doskonałe źródło błonnika, a także witamin i minerałów.
Gdy zestawisz je razem, stworzysz niezwykle zdrowe danie. A gdy całość upieczesz, potrawa będzie na tyle lekkostrawna, że możesz ją zjeść nawet wieczorem, na kolację. Oczywiście sprawdzi się też jako danie obiadowe.
Zdrowa i pyszna kolacja — ryba z piekarnika z warzywami
Składniki:
50 dag świeżej lub mrożonej ryby, najlepiej filetów
1 cytryna
sól, pieprz
mielona papryka słodka i ostra
2 łyżki oleju
2 kolorowe papryki
1 cukinia
1 mały brokuł
zioła prowansalskie
Przygotowanie ryby pieczonej z warzywami
Mrożoną rybę rozmroź, osusz papierowymi ręcznikami. Świeżą rybę opłucz, osusz. Rybę całą lub filety pokrój na porcje. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i papryką.
Papryki umyj, osusz, oczyść, pokrój w paski. Cukinię umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w grubsze półplasterki. Brokuł opłucz, podziel na różyczki.
Dno naczynia żaroodpornego natłuść olejem. Ułóż w nim kawałki ryby i obłóż je warzywami. Całość oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Lekko skrop olejem.
Naczynie z rybą i warzywami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Potrawę piecz ok. 30 minut.
Wskazówka: Jeśli chcesz, by danie było pożywniejsze, dodaj do niego też pokrojone ziemniaki. Ewentualnie upieczoną rybę możesz podać z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na niebanalne dania kolacyjne. Sprawdź, jak przygotować zapiekankę z ciasta francuskiego i pieczarek, a także jak zrobić tosty à la pizza.
Źródło zdjęcia: canva/alisafarov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: dankapichci