Ryby kupowane w tej postaci są jeszcze gorsze, niż mrożone. Unikaj, kiedy tylko możesz
Za rybę najgorszej jakości uchodzi ta mrożona. Czy, aby na pewno tak jest? Norwescy badacze przeprowadzili analizę, która wykazała, że jest zupełnie inaczej. Poznaj wyniki ich badań, a dowiesz się, w jakiej postaci warto kupować rybę i dlaczego.
Ryba mrożona kontra świeża
Wielu miłośników ryby uważa, że tylko ta świeża jest godna uwagi. Z tego powodu powinno unikać się wszelkiego rodzaju ryb mrożonych i przetworzonych. Tej kwestii przyjrzał się Guro Moen Tveit z instytutu SINTEF Ocean oraz Svein Kristian Stormo z Norweskiego Instytutu Badań nad Żywnością Nofima.
Zdaniem ekspertów ryba mrożona jest lepszym wyborem niż ta świeża. Twierdzą, że produkt mrożony ma zdecydowanie lepszy smak i co najważniejsze jest bogatsza w wartości odżywcze niż ta świeża. Jak to możliwe? Wyjaśniamy poniżej.
Dlaczego ryba mrożona jest lepsza?
Naukowcy swoją odważną tezę poparli dowodami oraz dosyć obrazowym porównaniem . Ich zdaniem mrożenie działa jak przycisk stop na pilocie. Dzięki temu można zatrzymać smak oraz właściwości mrożonej ryby morskiej. Wskazują przy tym, że sposób okaże się skuteczny, jeżeli producent zachowa odpowiednie warunki.
W przypadku ryb sprzedawanych w postaci świeżej występuje jeszcze jeden problem . Nigdy tak naprawdę nie wiemy, kiedy dany okaz został złowiony i czy był właściwie przechowywany. Mogę minąć przecież dni, a nawet tygodnie, zanim produkt trafi do lady sprzedażowej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Eksperci wskazują, że mrożenie powinno odbywać się w jak najkrótszym czasie po wyłowieniu ryby. Dodatkowo samo mrożenie powinno odbywać się w temperaturze -30 stopni Celsjusza. Tylko wtedy wspomniany smak i cenne składniki zostaną w rybie na dłużej. Warto pamiętać, że badacze zajmowali się tylko rybami morskimi i to właśnie ich dotyczy ten sposób mrożenia.
Nie tylko mrożenie, ale i rozmrażanie
Stormo zwraca również uwagę na rozmrażanie ryby. Jego zdaniem przestrzeganie kilku zasad, zagwarantuje odpowiednią jakość samego produktu. Norweg wskazuje, że rozmrażanie nie powinno przebiegać zbyt szybko. Zdecydowanie lepiej pozostawić rybę na kilka godzin i poczekać, aż się rozmrozi, niż umieścić ją w ciepłej wodzie tuż przed smażeniem lub pieczeniem.
Dzięki powolnemu rozmrażaniu mięso ryby nie zostanie uszkodzone przez małe kryształki lodu. Ekspert twierdzi także, że przed obróbką termiczną warto natrzeć ją solą, a następnie opłukać. Dzięki temu nie utraci ona płynów, gwarantujących soczystość dania.
Ryby nigdy za mało
Według dostępnych danych statystycznych Polacy, na tle innych krajów Unii Europejskiej, spożywają najmniej ryby w ciągu roku . To spory błąd. Ten produkt jest niezastąpionym składnikiem w naszej diecie.
Ryba dostarcza przecież cennych kwasów omega-3, ale także witaminy, na przykład ta z grupy D, która odpowiada za kości oraz zęby . Omawiając zalety spożywania ryby, nie sposób pominąć informacji o tym, że produkt zawiera sporo pełnowartościowego i chudego białka. Ten składnik przyczynia się do budowy mięśni, regeneracji tkanek, produkcji hormonów i przeciwciał .
Spożywając rybę, można poprawić funkcjonowanie organizmu . Warto pamiętać o tym, wybierać rybę zdrową i w miarę możliwości mrożoną rybę morską.
Sprawdź także, jaki produkt zostaje wycofany ze sprzedaży oraz dowiedz się, jak nie podawać pieczarek .