Pierogi kapucyńskie są strzałem w 10. Takiego połączenia nikt by się nie spodziewał
![pierogi](https://images.iberion.media/images/1920/pierogi_53772e85f4.jpg)
Pierogi kapucyńskie to danie mało znane, a szkoda. Sekretem smaku jest nietypowy, ale niezwykle aromatyczny farsz. Bazą jest kapusta kiszona, jednak nie tylko ona sprawia, że pierogi błyskawicznie znikają z talerzy.
Te pierogi są rajem dla podniebienia
Ile gospodyń, tyle przepisów na ciasto i farsz na pierogi. Niektórzy do ciasta dodają jajko, inni śmietanę. Moim zdaniem najlepszy przepis na ciasto to taki, w którym wykorzystujemy wyłącznie niezbędne składniki, czyli mąkę, wodę, sól i masło. Ciasto na pierogi wychodzi idealne. Jest elastyczne, a po ugotowaniu dosłownie rozpływa się w ustach.
Oprócz ciasta, w pierogach ważny jest także farsz. Tutaj też mamy duże pole do popisu i możemy przyrządzić tradycyjne danie w przeróżny sposób. Niedawno spróbowałam pierogów kapucyńskich i dosłownie zakochałam się w ich smaku. Farsz jest jedyny w swoim rodzaju.
Powoduje ból języka i inne objawy w jamie ustnej. Sklep apeluje o pilny zwrotPrzepis na pierogi kapucyńskie
Pierogi kapucyńskie podawaj z ulubioną okrasą. Może to być smażony boczek. Osobiście polecamy zeszkloną na maśle cebulkę. Pierogi z tym dodatkiem smakują tak, że palce lizać.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml gorącej wody
- 40 g masła
- szczypta soli
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki na farsz:
- 700 g kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 2 cebule
- kilka suszonych śliwek
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka kminku
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić pierogi na obiad?
Krok 1: Suszone grzyby włóż do miseczki i zalej wodą. Odstaw na 30 minut. Kapustę odciśnij z wody i drobno posiekaj. Posiekaj również cebule, śliwki i namoczone grzyby.
![suszone grzyby.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/suszone_grzyby_8d3ca7a2db.jpg)
Krok 2: Na patelni lub w garnku z grubym dnem zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Dodaj grzyby, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie i smaż przez chwilę.
![smażenie cebuli.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/smazenie_cebuli_ecb8055922.jpg)
Krok 3: Dodaj kapustę, wlej wodę z moczenia grzybów, dodaj kminek majeranek, sól, pieprz. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem do miękkości. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody. Dolewaj stopniowo, by kapusta się nie przypaliła. Farsz dopraw do smaku. Ostudź.
![kapusta.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_3a82119edd.jpg)
Krok 4: Przesiej mąkę na pierogi i rozpuść masło w rondelku. Mąkę przesyp na stolnicę, zrób w środku wgłębienie. Wlej masło, gorącą wodę i dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
![ciasto na pierogi.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_na_pierogi_3595fb8807.jpg)
Krok 6: Ciasto podziel na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj kółka. Na każdą porcję ciasta wyłóż niewielką ilość przygotowanego farszu. Zlep brzegi.
![pierogi.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_491a4f80f6.jpg)
Krok 7: Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut, do wypłynięcia. Podawaj z okrasą z cebuli.
![pierogi.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_cb12e92bfb.jpg)
Na obiad polecamy również krokiety z nietypowym, mięsnym farszem oraz pyszną zapiekankę, którą zrobisz w 30 minut.
![krokiety z kurczakiem](https://images.iberion.media/images/origin/krokiety_9b3d5c93bd.jpeg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_z_kurczaka_8b125b60b4.jpg)
![Kilka surowych pierogów](https://images.iberion.media/images/origin/Pierogi_c8e7052c4c.jpg)
![wycinanie okręgów na pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6f13ad5d31.jpg)
![przekąska](https://images.iberion.media/images/origin/przekaska_dbb2b3dc64.jpg)
![Dawne przyjęcie](https://images.iberion.media/images/origin/prywatka_PRL_9362fbc4a0.jpg)
![zupa gulaszowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_gulaszowa_7300ac46ff.jpg)
![jajecznica](https://images.iberion.media/images/origin/jajecznica_cbc4b4ab07.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_945895fbde.jpg)
![jajecznica](https://images.iberion.media/images/origin/jajecznica_cbc4b4ab07.jpg)
![zapiekanka z ziemniakami](https://images.iberion.media/images/origin/zapikanka_b2d8f536b4.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_e18596fa9b.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nale_A_niki_90d05dbd5a.jpg)
![Masa na mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Masa_na_mielone_adb76f9011.jpg)
![zupa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_serowa_a3ea07373a.jpg)
![Soczyste kotlety mielone podane na talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Kotlety_mielone_c6db87f934.jpg)
![szynka wieprzowa na obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szynka_wieprzowa_na_obiad_1394a66000.jpg)
![Pierś z kurczaka w folii aluminiowej](https://images.iberion.media/images/origin/Kurczak_w_folii_aluminiowej_bcb3d0cca0.jpg)
![Surówka z kiszonej kapusty podana w ciemnym naczyniu](https://images.iberion.media/images/origin/Surowka_z_kiszonej_kapusty_1a70172581.jpg)
![Mięso mielone z dodatkami w misce](https://images.iberion.media/images/origin/Mielone_9146e3a529.jpg)
![Mięso w misce przygotowane do gulaszu](https://images.iberion.media/images/origin/Gulasz_z_zoladkow_drobiowych_8deaf7ab54.jpg)
![Zapiekanka gyros w naczyniu żaroodpornym](https://images.iberion.media/images/origin/Zapiekanka_gyros_29d1dc8da1.jpg)
![orzechy we wrzątku](https://images.iberion.media/images/origin/Orzechy1_9eca956075.jpeg)
![jajecznica](https://images.iberion.media/images/origin/jajecznica_0b321aa72b.jpg)
![mięso z kurczaka w filiżance](https://images.iberion.media/images/origin/Kurczak_w_fili_A_ance_46c635c5bd.jpg)
![cebula marynowana](https://images.iberion.media/images/origin/cebula_marynowana_c3976abb7b.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![pieczywo](https://images.iberion.media/images/origin/pieczywo_d3e3c7350b.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![fałszywa aplikacja polskiego banku](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_01_04_T074957_594_5e2f9eceb4.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_06_T150534_297_30f167d5f5.png)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Sylwia Peretti](https://images.iberion.media/images/origin/Sylwia_Peretti_fot_KA_Pi_F_96d62e70f2.png)
![Toksyczny napój. Polacy piją go na potęgę](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_70_bdd5c4f1b0.png)
![wyrabianie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/wyrabianie_ciasta_6fc07d98b1.jpg)