Smakosze.pl Produkty Proste metody pozyskania świeżych warzyw
Rzodkiewka wyrośnie w domu
promicrostockraw, Getty Images

Proste metody pozyskania świeżych warzyw

1 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Nie ma nic lepszego, niż rzodkiewka pokrojona w cienkie plasterki na kanapce z szynką i sałatą. Takie połączenie jest doskonałe i mało kto może się mu oprzeć. Jeśli jednak regularnie zaopatrujesz się w świeżą rzodkiewkę w sklepie, warto zmienić przyzwyczajenia.

Wiele warzyw i ziół, które większość z nas najczęściej kupuje w sklepie spożywczym, można z powodzeniem wyhodować samodzielnie w swoim mieszkaniu na parapecie. Nie potrzeba do tego ogródka ani dużych kwalifikacji - wystarcza odrobina cierpliwości i dużo doniczek.

Rzodkiewka wyhodowana w domu

Aby móc cieszyć się jej wspaniałym ostrym smakiem, należy na początku zakupić nasiona - te znaleźć można w wielu zwykłych marketach czy sklepach ogrodniczych . Następnie trzeba zasadzić je w wilgotnej ziemi. Po wykiełkowaniu konieczne jest przerzedzenie pędów, aby dać rzodkiewce miejsce do rośnięcia.

Teraz wystarczy jedynie regularnie podlewać i postawić doniczkę na dobrze oświetlonym parapecie, a w ciągu kilku tygodni będzie można kłaść swoją własną, organiczną rzodkiewkę na ulubionych kanapkach. Jej smak jest znacznie lepszy, niż w kupnej wersji.

Pomidorki koktajlowe są kolejną propozycją, która może spodobać się prawdziwym smakoszom. Do kupienia są w formie krzaczków, które hoduje się w doniczkach. Nie zajmują dużo miejsca, więc parapet może szybko rozświetlić się czerwienią soczystych pomidorów.

Kolejną opcją jest seler naciowy. Jak czytamy na portalu akademiasmaku.pl, zamiast wyrzucać małe łodyżki ze środka, włóż je razem z podstawą łodyg do wody. Po kilku dniach możesz wsadzić ją do ziemi. Jeśli zostawisz selera w wodzie, pamiętaj o regularnym jej wymienianiu.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy recepturę na najlepsze i najszybsze ciasto bez pieczenia ekler. Tutaj z kolei prezentujemy doskonałe placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka.

Podobnie można potraktować pora. Po odcięciu jadalnych części wetnij w ziemie końcówkę z korzonkami i regularnie podlewaj. Po kilku tygodniach będziesz miał jeszcze jednego pora gotowego do ugotowania w zupie, czy zrobienia smacznej surówki z rodzynkami.

W zestawieniu nie może zabraknąć legendarnej rzeżuchy. Na wilgotnej wacie wystarczy rozsypać nasiona i spryskiwać je codziennie wodą, a w kilka dni wyrośnie piękna i smaczna rzeżucha, która gościć może na kanapkach zamiast szczypiorku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl