Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalny przepis Tomasza Strzelczyka na chrupiące placki ziemniaczane
Adam Moskal
Adam Moskal 01.03.2021 01:00

Banalny przepis Tomasza Strzelczyka na chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane Tomasza Strzelczyka
Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Placki ziemniaczane wydają się daniem, którego nie da się już udoskonalić - jego prostota jest tak duża, że każdy może bez większych problemów przygotować placki. Tomasz Strzelczyk pokazał jednak, że nawet je można przygotować w znacznie lepszy sposób. 

Tomasz Strzelczyk był uczestnikiem programu MasterChef. Od tego czasu prowadzi bardzo popularny kanał na platformie YouTube, na którym zamieszcza krótkie i często proste przepisy na klasyczne dania kuchni polskiej i wielu innych. 

Placki ziemniaczane w doskonałym wydaniu

Tomaszowi Strzelczykowi udało się przygotować tak chrupiące placki ziemniaczane, że mikrofon kamery bez problemu wychwytywał dźwięki chrupania podczas jedzenia. Podczas gotowania Strzelczyk zastosował pewien trik, który sprawił, że placuszki były jeszcze bardziej chrupiące. 

Mowa oczywiście o starciu ziemniaków na dwóch różnych wielkościach oczek. Połowę kartofli starł na dużych oczkach, z kolei drugą połową postanowił rozdrobnić na najmniejszych oczkach. Dzięki temu powierzchnia placków była znacznie większa i stały się znacznie lepiej wysmażone. 

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy doskonałe właściwości soku z kiszonej kapusty. Tutaj z kolei prezentujemy niecodzienne zastosowania papieru do pieczenia, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Przepis na placki ziemniaczane Tomasza Strzelczyka

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 4 jajka 

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • sól 

  • pieprz

  • olej do smażenia

Zacznij od dokładnego obrania ziemniaków. Połowę kartofli zetrzyj na grubych oczkach, a drugą połową na najmniejszych. Przełóż starte ziemniaki do sitka w misce i odczekaj około 20 minut, aż dokładnie odsączą się z soku.

Zlej ostrożnie płyn z ziemniaków do osobnego naczynia, a biały osad na dole, czyli skrobię, przełóż do kartofli. Dodaj do nich jajko, mąkę, sól, pieprz, startą na tarce cebulę oraz starty na tarce czosnek. Wymieszaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.

Rozgrzej na oleju smalec. Wykładaj porcje placków za pomocą łyżki do zupy. Smaż każdy placek z dwóch stron na złoty kolor i aż staną się bardzo chrupiące. Wyjmij na ręcznik papierowy, aby mogły odsączyć się z oleju. Podawaj ze śmietaną lub z cukrem pudrem. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: youtube.com/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zapraszamy na nasz Instagram