Ciasto bez pieczenia, które zachwyca smakiem i delikatnością
Screen filmu na kanale RITA creative na YouTube

Łatwy przepis na ciasto bez pieczenia, robi się je w 15 minut

Ciasto bez pieczenia idealnie sprawdzi się na podwieczorek - nie wymaga bowiem zbyt dużej pracy ani czasu. Co więcej, jeśli główny deser z jakiegoś powodu się nie udał, zawsze możesz w 15 minut przygotować poniższy rarytas. Ciasto ekler robi się w kilka chwil, a jego smak jest wyjątkowy.

Ciasto bez pieczenia może znacznie ułatwić codzienną pracę w kuchni. Klasyczne ciasta, wymagające pieczenia w piekarniku, często należy przygotowywać przez kilka godzin, co może przełożyć się na zmęczenie i znudzenie gotowaniem.

Dlatego warto od czasu do czasu robić znacznie prostsze łakocie, do których wcale nie potrzeba wielu godzin ciężkiej i nużącej pracy. Poniższa propozycja pozwala zamknąć cały proces w 15 minutach, dlatego jeśli ciągle nie masz pomysłu na dzisiejszy deser - spróbuj przygotować poniższe ciasto.

Ciasto bez pieczenia zrobisz w 15 minut

Wiedza na temat przygotowywania kilku podstawowych deserów jest wyjątkowo ważna dla każdego kucharza. Nigdy nie wiadomo, kiedy może okazać się, że nasze zdolności będą mogły się przydać. Poniższa receptura jest krótka i prosta, dlatego nikt nie będzie miał kłopotów z zapamiętaniem.

Słodki deser po obiedzie jest dla wielu ludzi obowiązkową częścią dnia. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich domowników ekspresowym przysmakiem, który będzie smakował wybornie - przygotuj naszą propozycję. Z pewnością wszyscy będą zachwyceni smakiem ciasta.

Niepokojący paragon z BiedronkiNiepokojący paragon z BiedronkiCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy szczegóły cateringu dietetycznego Magdy Gessler. Tutaj z kolei prezentujemy doskonałe placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale RITA creative na YouTube

Przepis na ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 400 g ciastek
  • 500 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Zacznij od wlania połowy mleka do garnka i podgrzania go na małym ogniu. Dodaj do drugiej połowy mleka połowę cukru, skrobię, żółtko oraz ekstrakt waniliowy. Wlej miksturę do gorącego mleka. Mieszaj całość, aż uzyskasz gęstą konsystencję budyniu. Zdejmij garnek z ognia i odstaw,

Wyłóż formę papierem do pieczenia. Połóż na papier ciastka, a następnie warstwę kremu. Powtarzaj całość do momentu, gdy wyczerpiesz wszystkie składniki. Włóż ciasto do lodówki, a w tym czasie należy przygotować lukier kakaowy.

Wymieszaj kakao, resztę cukru, masło i dwie łyżki mleka w gorącym rondelku. Gdy składniki się połączą, zalej nimi wierzch ciasta i dokładnie rozprowadź. Po wszystkim włóż je do lodówki na 1 godzinę, żeby stężało. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ciotkagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł