Smakosze.pl
Kotlety mielone nigdy nie były lepsze

tgchan, Getty Images

Sposób na soczyste kotlety mielone z chrupiącą skórką

1 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety mielone są daniem, które wraz z kotletami schabowymi i rosołem tworzą najważniejszą trójcę polskiej gastronomii. W praktycznie każdym domu w naszym kraju przygotowuje się je z prawdziwym namaszczeniem. Niektórzy dodają do mięs

Kotlety mielone zdobyły nasze serca z kilku powodów. Po pierwsze, ich cena nie jest zbyt wygórowana - jeśli brakuje nam pieniędzy na mięso, zawsze można zwiększyć ilość bułki w masie, co zrekompensuje niedobory głównego składnika. 

Co więcej, mielone są po prostu wyjątkowo smaczne. Z wierzchu znajduje się chrupiąca skórka, która stawia przyjemny opór zębom. Wewnątrz z kolei jest soczyste i miękkie mięso, przesycone smakiem przypraw, cebuli czy czosnku. Ciężko znaleźć coś równie idealnego. 

Kotlety mielone z cukinią

Zdecydowanie najważniejszym aspektem dobrych mielonych, jest proporcja pomiędzy mięsem a tłuszczem. To właśnie tłuszcz nadaje daniu soczystości i wilgotności. Jeśli jest go za mało, kotlety będą suche, żylaste i gumowate, przez co jedzenie będzie nieprzyjemne. 

Z kolei zbyt dużo tłuszczu wpłynie negatywnie na smak - istnieje również bardzo duża szansa, że masa po zlepieniu i obtoczeniu w panierce, rozpadnie się na patelni i zniweczy cały wysiłek włożony przez kucharza. Na szczęście istnieje sposób, który nadaje kotletom idealnej faktury i soczystości.

Na internetowym forum Kuchnia powstała dyskusja o najlepszych dodatkach i trikach, które pomagają stworzyć doskonałe kotlety mielone. Pewna użytkowniczka wskazała, że jej sposobem na soczyste wnętrze jest dodanie surowej cukinii do masy mięsnej. 

Do mięsa dodaję jedną startą i odciśniętą cukinię. Kotlety zawsze wychodzą mi miękkie i puszyste w środku. Do masy dodaję też łyżeczkę mielonej papryki i łyżkę ketchupu oraz koperek. Smażę na klarowanym maśle - napisała internautka na forum Kuchnia. 

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy doskonałe właściwości soku z kiszonej kapusty. Tutaj z kolei prezentujemy niecodzienne zastosowania papieru do pieczenia, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni.

Warto również powstrzymać się od zbyt długiego wyrabiania masy mięsnej. Po długim czasie wyrabiania mięso zamienia się w swojego rodzaju lepką pastę, która po usmażeniu staje się wyjątkowo twarda i nieprzyjemna. 

Oczywiście, że długie wyrabianie mielonego mięsa daje gumowaty efekt. Tak właśnie traktuje się mięso na kiełbasy (stąd nazwa 'masarz' - bo masował), które musi być zwarte, twarde wręcz - czytamy na forum Kuchnia. Znacie jakieś triki, dzięki którym kotlety wychodzą o wiele lepsze? Podzielcie się nimi na naszym Facebooku. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl, forum.gazeta.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >