Sałatka grecka Ewa Wachowicz
Sałatka grecka Ewy Wachowicz to tradycyjna sałatka w nowej odsłonie, czyli z sosem pietruszkowym na bazie oliwy z oliwek. Sałatka ze świeżych warzyw, sera fety smakuje doskonale w towarzystwie wyraźnego sosu, który dodaje jej wyjątkowego aromatu. Poznaj przepis na sałatkę grecką Ewy Wachowicz.
Sałatka grecka z warzywami i serem feta jest propozycją na lekką, rodzinną kolację. Sałatka smakuje również dobrze w towarzystwie pieczonego mięsa i potraw z grilla . Jest świeża, lekkostrawna i jednocześnie sycąca, a aromatyczny sos pietruszkowi jest jej doskonałym wykończeniem.
Ser feta jest tradycyjnym, grecki serem podpuszczkowym z mleka koziego. Dojrzewa w solance, której zawdzięcza swój wyraźny, słony smak. Ser feta jest serem, z którego przygotujesz zarówno pyszne sałatki, jak i makarony, zapiekanki i warzywa faszerowane .
Przepis na sałatkę grecką Ewy Wachowicz
Składniki na 5-6 porcji:
-
sałata lodowa
-
papryka zielona
-
200 g pomidorków koktajlowych
-
250 g sera feta
-
cebula czerwona
-
2 ogórki zielone
-
garść oliwek czarnych
-
6 łyżek oliwy z oliwek
-
posiekana natka pietruszki
-
pół łyżeczki soli
-
sok z połowy cytryny
Jak zrobić sałatkę grecką Ewy Wachowicz?
Przygotuj sos do sałatki: oliwę, posiekaną pietruszkę, sól i sok z cytryny dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki.
Sałatę lodową umyj, osusz i potargaj na mniejsze kawałki, przełóż do większej miski. Paprykę, ogórki i fetę pokrój w kostkę, cebulę w słupki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj oliwki, wlej sos i dokładnie wymieszaj.
Smacznego.