Grillowane piersi kurczaka z cytryną i tymiankiem
pixabay.com

Grillowane piersi kurczaka z cytryną i tymiankiem

grillowana pierś z kurczaka, tymianek, bataty, sałatka, kasza jęczmienna

Grillowane piersi kurczaka z cytryną i tymiankiem

Sezon letni nie może obyć się bez grillowanego mięsa. Piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem to propozycja na zdrowy i bardzo smaczny obiad.

Grillowany kurczak zachowuje swoje wartości odżywcze i co najważniejsze, nie jest tłusty. Podany z sałatką z batatów tworzy zbilansowany posiłek, który zasmakuje wszystkim.

Aby przygotować piersi z kurczaka dla dwóch osób, potrzebujesz:
2 piersi z kurczaka,
sok z cytryny,
pół łyżeczki suszonego tymianku,
pół łyżeczki suszonej bazylii,
dwie łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
pół łyżeczki czosnku granulowanego.

Na początku umyj i pokrój piersi z kurczaka.
Następnie przygotuj marynatę:
wymieszaj w misce sok z cytryny, zioła, oliwę, czosnek, pieprz i sól.
Dodaj kurczaka, dokładnie obtocz piersi w marynacie i wstaw do lodówki na godzinę.

Na rozgrzaną patelnię grillową wyłóż zamarynowane mięso i smaż do uzyskania złocistego koloru.

Grillowane piersi z kurczaka z tymiankiem i cytryną. Propozycja podania

Do kurczaka możesz przygotować lekką i pożywną sałatkę z kaszy jęczmiennej i batatów.

Składniki na sałatkę:
2 bataty,
czerwona cebula,
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
mix sałat,
łyżka soku z cytryny,
4 łyżki oliwy z oliwek,
łyżeczka musztardy,
łyżeczka miodu,
sól, pieprz.

Ugotuj kaszę w osolonej wodzie. Przepłucz ją zimną wodą i odstaw.
Bataty pokrój w kostkę i gotuj przez 30 minut.
Sałatę przełóż do miski. Dodaj kaszę, pokrojoną cebulę i bataty.
Następnie przygotuj sos winegret.
Dokładnie wymieszaj sok z cytryny, oliwę, miód i musztardę. Dopraw solą i pieprzem i wlej do sałatki. Całość wymieszaj.

Smacznego!

Następny artykuł