Pieczona, faszerowana cukinia z serem feta
Cukinia pieczona, faszerowana z serem feta jest doskonałą alternatywą dla klasycznego obiadu lub kolacji. Pieczone warzywa z aromatycznymi ziołami i dodatkiem greckiego sera sprawią, że danie będzie lekkie, mało kaloryczne, ale bardzo pożywne i smaczne. Przygotuj zdrowy posiłek dla całej rodziny, który posmakuje nawet największemu niejadkowi.
Cukinia jest źródłem potasu, magnezu, żelaza i wielu niezbędnych witamin. Ponadto wzmacnia organizm, odkwasza go i reguluje pracę całego układu pokarmowego. Cukinia posiada również niski indeks glikemiczny, dzięki któremu jest zalecana osobom chorującym na cukrzycę lub będącym na diecie.
Cukinię pieczoną w piekarniku charakteryzuje niska kaloryczność oraz intensywny smak. Jest zdrowa, lekka, chrupiąca i doskonale doprawiona. Sprawdź, jak przygotować faszerowaną cukinię z serem feta.
Przepis na pieczoną, faszerowaną cukinię z serem feta
Składniki na 2 porcje:
2 małe cukinie
ząbek czosnku
pomidor
100 g sera feta
2 jajka
1/4 cebuli
oliwa z oliwek
sól, pieprz ziarnisty
natka pietruszki
Jak przygotować pieczoną, faszerowaną cukinię z serem feta?
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i przygotuj naczynie żaroodporne. Cukinię dokładnie umyj, przekrój, wydrąż środek małą łyżeczką.
Następnie każdy kawałek posmaruj startym czosnkiem, dopraw solą pieprzem i skrop oliwą. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 10 minut.
W tym czasie pokrój w kostkę pomidora, fetę i posiekaj cebulę. Następnie dodaj do wcześniej roztrzepanych jajek, dopraw pieprzem, solą oraz oregano i delikatnie wymieszaj.
Wstaw do piekarnika na 20-25 minut, czyli do momentu, w którym masa jajeczna z pomidorem i fetą równomiernie się zapieką.
Faszerowane cukinie udekoruj posiekaną natką pietruszki.