Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczona, faszerowana cukinia z serem feta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.09.2021 02:00

Pieczona, faszerowana cukinia z serem feta

Faszerowana cukinia
canva

Cukinia pieczona, faszerowana z serem feta jest doskonałą alternatywą dla klasycznego obiadu lub kolacji. Pieczone warzywa z aromatycznymi ziołami i dodatkiem greckiego sera sprawią, że danie będzie lekkie, mało kaloryczne, ale bardzo pożywne i smaczne. Przygotuj zdrowy posiłek dla całej rodziny, który posmakuje nawet największemu niejadkowi.

Cukinia jest źródłem potasu, magnezu, żelaza i wielu niezbędnych witamin. Ponadto wzmacnia organizm, odkwasza go i reguluje pracę całego układu pokarmowego. Cukinia posiada również niski indeks glikemiczny, dzięki któremu jest zalecana osobom chorującym na cukrzycę lub będącym na diecie.

Cukinię pieczoną w piekarniku charakteryzuje niska kaloryczność oraz intensywny smak. Jest zdrowa, lekka, chrupiąca i doskonale doprawiona. Sprawdź, jak przygotować faszerowaną cukinię z serem feta.

Przepis na pieczoną, faszerowaną cukinię z serem feta

Składniki na 2 porcje:

  • 2 małe cukinie

  • ząbek czosnku

  • pomidor

  • 100 g sera feta

  • 2 jajka

  • 1/4 cebuli

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz ziarnisty

  • natka pietruszki

Jak przygotować pieczoną, faszerowaną cukinię z serem feta?

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i przygotuj naczynie żaroodporne. Cukinię dokładnie umyj, przekrój, wydrąż środek małą łyżeczką.

Następnie każdy kawałek posmaruj startym czosnkiem, dopraw solą pieprzem i skrop oliwą. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 10 minut.

W tym czasie pokrój w kostkę pomidora, fetę i posiekaj cebulę. Następnie dodaj do wcześniej roztrzepanych jajek, dopraw pieprzem, solą oraz oregano i delikatnie wymieszaj.

Wstaw do piekarnika na 20-25 minut, czyli do momentu, w którym masa jajeczna z pomidorem i fetą równomiernie się zapieką.

Faszerowane cukinie udekoruj posiekaną natką pietruszki.