Niezwykły przepis Karola Okrasy na sałatkę jarzynową
Sałatka jarzynowa jest jednym z tych dań, których nie może zabraknąć podczas świąt i różnego rodzaju uroczystości. Każdy przygotowuje ją w nieco inny sposób. Warto zwrócić uwagę na recepturę od Karola Okrasy. Przepis z pewnością zainteresuje osoby, które poszukują wyjątkowych smaków.
Sałatka jarzynowa w wyjątkowo kuszącym wydaniu
Bez wątpienia sałatka jarzynowa może być uznana za jeden ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by ją spałaszowali. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis Magdy Gessler .
Niekiedy sałatka jarzynowa zaskakuje nas swoim smakiem. Dzieje się tak wówczas, gdy pojawia się w niej nieoczywisty składnik. Do kultowej potrawy można dodać niemal wszystko. Dobrze sprawdza się urozmaicenie takie jak czerwona fasola, odrobina kurkumy czy marynowane pieczarki . Karol okrasa stawia na coś zupełnie innego.
Sałatka jarzynowa od Karola Okrasy jest wzbogacana o karmelizowane jabłka. Przygotowuje się je w prosty sposób. Wystarczy obrać i pokroić owoce. Następnie podsmażyć je na maśle z dodatkiem cukru, cynamonu i maki ziemniaczanej .
Za sprawą karmelizowanych jabłek, sałatka jarzynowa zyska o wiele bogatszy smak, który przypadnie do gustu niemal każdemu . Pozostałe składniki nie powinny wzbudzać większych emocji. Co nam będzie potrzebne?
-
5 ogórków kiszonych
-
puszka groszku
-
3 marchewki
-
2 pietruszki
-
3 ziemniaki
-
2 karmelizowane jabłka
-
korzeń selera
-
cebula
-
3 jajka
-
75 g majonezu
-
40 ml śmietany 18%
-
sok z połówki cytryny
-
koperek
-
szczypiorek
-
sól
-
pieprz
(Wikipedia/Kgbo/CC BY-SA 3.0)
Pyszna sałatka jarzynowa według Karola Okrasy
Na początku ziemniaki, marchewki, seler i pietruszki gotujemy. Pamiętajmy, by ich wcześniej nie obierać. Wystarczy je solidnie umyć. Kiedy zmiękną, warzywa odcedzamy i czekamy, aż wystygną . Dopiero wtedy pozbawiamy je skórki.
Ugotowane warzywa kroimy w niewielką kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi. Cebulę również rozdrabniamy . Zalewamy ją gorącą wodą i odcedzamy. Karmelizowane jabłka blendujemy. Możemy je od razu wymieszać ze śmietaną i majonezem.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy, a zieleninę drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Całość starannie mieszamy. Po godzinie w lodówce nasza sałatka jarzynowa powinna być gotowa. Jeśli lubisz ten specjał, koniecznie zapoznaj się z recepturą siostry Anastazji .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy; Prześlij Przepis