Smakosze.pl
Chrzan może Cię zaskoczyć

jirkaejc

Przepis na domowy syrop z chrzanu

12 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Chrzan często gości na naszych stołach. Oprócz fantastycznego smaku ma on pozytywny wpływ na zdrowie. Najlepiej, jeśli z korzenia przyrządzimy domowy syrop. Uznaje się go za naturalny antybiotyk, który znacząco poprawia odporność.

Smakowity chrzan niejednokrotnie wywoływał u nas zachwyt. Wszystko za sprawą niecodziennych walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że chrzan z łatwością przekształcimy w syrop, który pomaga zachować zdrowie.

Chrzan w formie syropu może Cię mocno zaskoczyć

Chrzan z pewnością można zaliczyć do grona wyjątkowych roślin, które odgrywają istotną rolę w kulinariach. Początkowo ludzkość traktowała go jako korzeń leczniczy. Dopiero po pewnym czasie zaczęto wykorzystywać go w kuchni.

Chrzan jest często wykorzystywany w Polskich daniach. Przykładem są chociażby kultowe ogórki kiszone. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na surówkę z tych frykasów. Dziś pod lupę weźmiemy chrzan w formie domowego syropu.

(Canva.com / VVZann)

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, chrzan pomaga w przypadku problemów z gardłem oraz zatokami. Niweluje on również infekcje, a nawet na bóle reumatyczne. Niepozorny chrzan pozwala uporać się z problemami gastrycznymi takimi jak uporczywe mdłości.

Chrzan pozytywnie wpływa również na wygląd naszych włosów i paznokci. Zawiera on sporo witaminy C oraz synigrynę, która jest uznawana za naturalny antybiotyk. Chrzan najłatwiej wprowadzić do codziennego jadłospisu w formie syropu.

Syrop z chrzanu jest bardzo prosty w przygotowaniu. Warto po niego sięgać, kiedy łatwiej o wszelkiego rodzaju infekcje. Lista składników jest bardzo krótka. Oczywiście najważniejszym z nich jest chrzan. Co nam będzie potrzebne?

  • 200 g chrzanu

  • 200 g płynnego miodu lipowego

  • 250 ml wody

  • 60 ml soku z cytryny

(Canva.com / HeikeRau)

Jak przygotować domowy syrop z chrzanu?

Pamiętajmy o tym, by wybrać jak najlepszy chrzan. Ocenimy to po jego aromacie i smaku. Im ostrzejszy, tym więcej znajdziemy w nim cennych składników odżywczych. Na początku ścieramy chrzan na tarce o małych oczkach i zalewamy go sokiem z cytryny.

Mieszankę odstawiamy na godzinę lub dłużej. Po tym czasie odciskamy z niej ciecz. Najlepiej zrobić to przy użyciu gazy. Soki wzbogacamy o miód. Tak przygotowana miksturę przechowujemy w lodówce. 

Chrzan w tej odsłonie najlepiej przyjmować po łyżeczce 3 razy dziennie. Pamiętajmy, by nie robić tego na czczo. Warto również wiedzieć, w jaki sposób przygotować pyszny domowy tarty chrzan. Taki dodatek do mięs z pewnością sprosta wymaganiom wybrednych smakoszy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Apteline; Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Zdrowie

Czego nie należy pić podczas upałów?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Za co gwiazdy pokochały sok z selera?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Piorunujące zalety napoju z liści laurowych i cynamonu

Czytaj więcej >

Zdrowie

Eksperci przestrzegają przed piciem w upały mocno schłodzonych napojów

Czytaj więcej >

Zdrowie

Dlaczego warto jeść mizerię?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Burza po wpisie dotyczącym uwielbianych napojów

Czytaj więcej >