Przepis na domowy syrop z chrzanu
Smakowity chrzan niejednokrotnie wywoływał u nas zachwyt. Wszystko za sprawą niecodziennych walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że chrzan z łatwością przekształcimy w syrop, który pomaga zachować zdrowie.
Chrzan w formie syropu może Cię mocno zaskoczyć
Chrzan z pewnością można zaliczyć do grona wyjątkowych roślin, które odgrywają istotną rolę w kulinariach. Początkowo ludzkość traktowała go jako korzeń leczniczy. Dopiero po pewnym czasie zaczęto wykorzystywać go w kuchni.
Chrzan jest często wykorzystywany w Polskich daniach. Przykładem są chociażby kultowe ogórki kiszone. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na surówkę z tych frykasów. Dziś pod lupę weźmiemy chrzan w formie domowego syropu.
(Canva.com / VVZann)
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, chrzan pomaga w przypadku problemów z gardłem oraz zatokami. Niweluje on również infekcje, a nawet na bóle reumatyczne. Niepozorny chrzan pozwala uporać się z problemami gastrycznymi takimi jak uporczywe mdłości.
Chrzan pozytywnie wpływa również na wygląd naszych włosów i paznokci. Zawiera on sporo witaminy C oraz synigrynę, która jest uznawana za naturalny antybiotyk. Chrzan najłatwiej wprowadzić do codziennego jadłospisu w formie syropu.
Syrop z chrzanu jest bardzo prosty w przygotowaniu. Warto po niego sięgać, kiedy łatwiej o wszelkiego rodzaju infekcje. Lista składników jest bardzo krótka. Oczywiście najważniejszym z nich jest chrzan. Co nam będzie potrzebne?
200 g chrzanu
200 g płynnego miodu lipowego
250 ml wody
60 ml soku z cytryny
(Canva.com / HeikeRau)
Jak przygotować domowy syrop z chrzanu?
Pamiętajmy o tym, by wybrać jak najlepszy chrzan. Ocenimy to po jego aromacie i smaku. Im ostrzejszy, tym więcej znajdziemy w nim cennych składników odżywczych. Na początku ścieramy chrzan na tarce o małych oczkach i zalewamy go sokiem z cytryny.
Mieszankę odstawiamy na godzinę lub dłużej. Po tym czasie odciskamy z niej ciecz. Najlepiej zrobić to przy użyciu gazy. Soki wzbogacamy o miód. Tak przygotowana miksturę przechowujemy w lodówce.
Chrzan w tej odsłonie najlepiej przyjmować po łyżeczce 3 razy dziennie. Pamiętajmy, by nie robić tego na czczo. Warto również wiedzieć, w jaki sposób przygotować pyszny domowy tarty chrzan. Taki dodatek do mięs z pewnością sprosta wymaganiom wybrednych smakoszy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Apteline; Prześlij Przepis