Sekret pysznych klusek śląskich
Nie da się ukryć, że kluski śląskie są nie lada pokusą. Zwłaszcza jeśli pojawią się przed nami w towarzystwie wybornego sosu. Wiele osób zastanawia się, dlaczego kluski śląskie mają taki, a nie inny kształt. Odpowiedź nie jest taka oczywista.
Kluski śląskie skrywają pewien sekret
Bez wątpienia kluski śląskie należą do grona dań, które cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Jak sama nazwa wskazuje, kultowy specjał wywodzi się ze śląska i właśnie w tamtych okolicach cieszy się największą popularnością. Kluski śląskie wyróżniają się dziurką na środku, którą robi się zazwyczaj przy użyciu palca.
(Canva.com / sitriel)
Powszechnie uważa się, że wgłębienie, w które wyposażono kluski śląskie, ma na celu ułatwić zbieranie sosu. Faktycznie dziurka dobrze się sprawdza takiej roli. Jednak ma ona o wiele większe znaczenie i w znacznym stopniu wpływa na konsystencję i smakowitość dania.
Okazuje się, że kluski śląskie dzięki wgłębieniu gotują się równomiernie. Każdy smakosz z pewnością się zgodzi, że jest to istotna cecha smakołyków na bazie ciasta ziemniaczanego. Surowy kawałek może skutecznie zniechęcić do zajadania. Warto również zauważyć, że dziurka pozwala na szybsze ugotowanie klusek.
Kluski śląskie są proste w przygotowaniu i każdy z łatwością ugotuje je w domowym zaciszu. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest bardzo krótka i wszystko można znaleźć w większości kuchni.
1 kg ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
sól
(Canva.com / arfo)
Przepis na kluski śląskie zaskakuje prostotą
Na początku gotujemy ziemniaki. Większość smakoszy decyduje się na ich obranie, jednak lepszym pomysłem jest pominięcie tego etapu. Ziemniaki wystarczy solidnie wyszorować i wstawić do wody. Skórka zabezpieczy je przed utratą cennych składników odżywczych. Każdy, kto często jest zabiegany, powinien wiedzieć, jak ugotować ziemniaki w 5 minut.
Kiedy nasze ziemniaki będą już gotowe, wówczas je obieramy. Jeśli chcemy przyśpieszyć ostygnięcie bulw, wówczas najlepiej umieścić je na kilka minut w zimnej wodzie. Tak przygotowane ziemniaki ubijamy. Gdy już w pełni ostygną, wzbogacamy je o mąkę ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto na kluski śląskie. Powinno być jednolite i z łatwością odchodzić od dłoni. Nie zapomnijmy dodać do niego również odrobiny soli. Jeśli mamy ochotę na kluski śląskie w nietypowej odsłonie, wówczas możemy wzbogacić ciasto chociażby o odrobinę kurkumy lub wędzonej papryki.
Z naszego ciasta formujemy kulki. Na ich środku robimy wgłębienie. Tak przygotowane kluski śląskie wstawiamy do osolonej wrzącej wody. Oczywiście umieszczajmy je tam partiami, w przeciwnym wypadku mogą się posklejać.
Gdy kluski śląskie wypłyną już na powierzchnię, wówczas zmniejszamy ogień i gotujemy je przez około 2 minuty. Po tym czasie wyławiamy je z wody. Najlepiej serwować przysmak ze swojskim sosem. Warto sięgnąć po przepis na gulasz od Magdy Gessler.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Onet Gotowanie; Gotujmy