Siostra Anastazja podała najlepszy przepis na sałatkę jarzynową. Tradycyjna, bez udziwnień, smak każdych świąt
Sałatka jarzynowa uznawana jest za królową wśród sałatek. Ten klasyczny smak jest jedyny w swoim rodzaju. Najczęściej znajdziemy ją na świątecznym stole wśród innych, polskich potraw. Choć sałatkę jarzynową kojarzą wszyscy i jej smak nie do podrobienia, w wielu domach modyfikuje się przepisy. Dodaje więcej składników, co bez dwóch zdań modyfikuje smak. Podajemy przepis na klasyczną sałatkę jarzynową Siostry Anastazji, która będzie doskonałą bazą, jeśli wolisz poeksperymentować z dodatkami.
Sałatka jarzynowa uznana za świąteczny klasyk
Bezapelacyjnie wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez tej sałatki. To nie tylko element Wielkanocy czy Bożego Narodzenia, ale również wszelkich uroczystości rodzinnych, na którym zawsze znajdziemy ją na stole. Ile sałatek, tyle modyfikacji, ale warto znać przepis na prawdziwą klasykę, która może być bazą do późniejszych modyfikacji.
Sałatka jarzynowa Siostry Anastazji
W związku z tym, że sałatka to mocno warzywna pozycja w menu, przed nami trochę krojenia. Przygotuj dobry nóż, deskę do krojenia, garnki, miski odporne na działanie wysokiej temperatury, sitka, łyżkę i cedzak. Otwieracz do konserw również okaże się nieoceniony.
Składniki:
5-6 ziemniaków,4-5 marchewek,3 pietruszki,1 średni seler,3-4 ogórki kiszone,4 jajka,1 czerwoną cebulę,1 puszkę groszku zielonego,1 mały słoik pieczarek konserwowych,1 mały słoik majonezu,sól,pieprz.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od otwarcia puszki groszku i przełożenia go do sitka. Odsączamy nasz groszek od zalewy i odkładamy na bok. Grzyby przekładamy na drugie sitko i pozostawiamy na chwilę do całkowitego odsączenia.
Wybieramy nasze warzywa, w tym marchew, seler oraz pietruszkę i dokładnie je obieramy. Przekładamy wszystkie razem do garnka, zalewamy wodą i od tego momentu zaczynamy gotowanie naszych składników.
Sprawdzamy nasze warzywa w trakcie gotowania i ściągamy je z palnika w momencie osiągnięcia miękkiej formy. Jeśli już faktycznie staną się miękkie, przekładamy je do miski i zostawiamy do ostudzenia.
Ziemniaki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i zaczynamy gotować. Miękkie już kartofle przekładamy do miski i pozostawiamy do ostudzenia. Po wystygnięciu obieramy je dokładnie ze skórki.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy oraz obieramy ze skorupki. Ogórki i cebulę również obieramy. Cebulę drobno siekamy, a następnie bierzemy się za krojenie wszystkich warzyw: ziemniaków, marchewki, pietruszkę, seler, ogórki, a w tym grzyby oraz jajka. Ważne jest, żeby kosteczka była drobna.
Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski i dodajemy do nich posiekaną cebulę, odsączony już groszek oraz majonez. Dokładnie mieszamy całość do połączenia się ze sobą składników. Doprawiamy solą, pieprzem dla smaku i ponownie mieszamy.
Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki do przegryzienia się ze sobą składników. Zaraz przed podaniem jej na stół możemy udekorować ją pietruszką, jajkiem czy marynowanymi pieczarkami. Wedle uznania można nałożyć dodatkową porcję majonezu na wierzch. Życzymy smacznego.
Zdjęcie wykorzystane do artykułu pochodzi z filmu Sałatka jarzynowa | Smaczne-Przepisy.TV na kanale Szmaczne-Przepisy.TV na platformie YouTube.
Źródło: blog-moje-pasje.info
Koniecznie obejrzyj nasze proste przepisy na idealne, jesienne potrawy:
[EMBED-6]