Jedyna, prawdziwa sałatka jarzynowa według Magdy Gessler
Sałatka jarzynowa z pewnością zalicza się do specjałów charakterystycznych dla naszej rodzimej kuchni. Mało kto spodziewałby się, że Magda Gessler nie używa w swoim przepisie cebuli. Restauratorka uważa, że ma ona zbyt mocny i ostry smak.
Sałatka jarzynowa bez cebuli? Właśnie na takie rozwiązanie stawia Magda Gessler. Uwielbiana gwiazda kulinariów podzieliła się swoim sposobami na idealną sałatkę jarzynową. Warto o nich pamiętać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyborna sałatka jarzynowa od Magdy Gessler
Kultowa sałatka jarzynowa większości smakoszy kojarzy się głównie z okresem świąt. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją również w zupełnie innym terminie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis Ani Starmach .
Bez wątpienia Magda Gessler zna się na kuchni jak mało kto. Nie powinno być zatem zaskoczeniem, że jej sałatka jarzynowa szybko znika z talerzy. Okazuje się, że Magda Gessler odradza dodawanie do niej cebuli.
- Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy - powiedziała Magda Gessler, przytaczana przez portal O2.
W ocenie Magdy Gessler cebula ma zbyt intensywny smak, by wzbogacać o nią sałatkę jarzynową. Trzeba przyznać, że warzywo charakteryzuje się dosyć ostrymi walorami. Jakie składniki Magda Gessler wykorzystuje w sałatce jarzynowej?
Odpowiednie dodatki sprawią, że sałatka jarzynowa wyjdzie idealnie
Magda Gessler poleca wykorzystywanie odpowiednich ziemniaków. W jej ocenie powinny być one żółte. Takie odmiany są bardziej kleiste . Tym samym nadają sałatce jarzynowej lepszej konsystencji.
Warto nadmienić, że Magda Gessler w swojej sałatce jarzynowej wykorzystuje sporo ogórków kiszonych i jabłek . Większa zawartość tych składników pozytywnie wpływa na smak specjału. Czasami restauratorka stawia na bardziej niekonwencjonalne rozwiązania.
Okazuje się, że w sałatce jarzynowej od słynnej restauratorki można natknąć się na marynowane grzyby . Magda Gessler poleca używanie kurek. Gwiazda zwraca uwagę na jeszcze jeden istotny detal.
Niektórzy smakosze wzbogacają sałatkę jarzynową o mrożony groszek. Magda Gessler zaleca wykorzystywanie produktu z puszki. W jej ocenie smakuje ona znacznie lepiej. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis restauratorki na kultową sałatkę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz
-
Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia
Źródło: O2