Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa

Kadr z kanału SzkolaGotowania udostępnionego na portalu youtube.com

Ania Starmach podała przepis na sałatkę jarzynową. Tradycyjna, bez udziwnień, idealna na świąteczny stół

25 Listopada 2020

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa należy do dań, które zdobią nasze wigilijne stoły co roku. Nie da się ukryć, że jej smak jest niezastąpiony. Istnieje wiele przepisów na to pyszne danie, jednak Ania Starmach postanowiła podzielić się z nami takim, kt&oacut

Tradycyjna sałatka jarzynowa zachwyca smakiem od pokoleń. To niesamowicie smaczne rozwiązanie na potrawę wigilijną, która gości na naszych stołach co roku. Przepis na klasyczną sałatkę jest jeden, a mimo wszystko u każdego smakuje ona inaczej. 

Sałatka jarzynowa uwielbiana w trakcie świąt

Ania Starmach postanowiła podzielić się przepisem na ulubioną, klasyczną wersję tej sałatki. Pozbawiona udziwnień, składa się z podstawowych składników, które każdy z nas kojarzy właśnie z sałatką jarzynową. Tak naprawdę możemy przygotować ją na każdą okazję, ponieważ zawsze znajdą się przy stole fani tego kultowego dania.

Sałatka jarzynowa, nazywana również sałatką warzywną, to nieśmiertelne danie, na które przepisy mamy od swoich mam oraz babć. Zachęcamy was do spróbowania swoich sił w tym roku i stworzenia dania, które zaskoczy wszystkich gości. 

Przepis na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa to po prostu pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym i imieninowym stole - mówi Ania Starmach. 

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 3 korzenie pietruszki

  • 2 twarde jabłka

  • 2 ogórki kiszone

  • 2 ziemniaki

  • 1 mała puszka zielonego groszku

  • 1 mały seler (korzeń)

  • 200 g majonezu

  • 100 g śmietany

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka tartego chrzanu

  • sól

  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka nie należy do dań, które długo się przygotowuje, jednak należy poświecić trochę czasu warzywom. Ich gotowanie trwa najdłużej, jednak jest to czynność, w której czasie możemy przygotowywać resztę dań i dzięki temu przygotować dwie potrawy. 

Marchew, pietruszkę oraz ziemniaki dokładnie myjemy. Następnie obieramy każde z nich i wrzucamy do garnka. Zalewamy je wodą, solimy i zaczynamy gotować. Ten krok potrwa około 45 minut. Należy sprawdzić, czy faktycznie pod koniec nasze warzywa są już miękkie. 

Ugotowane warzywa kroimy w kosteczkę i przerzucamy do czystego naczynia. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je drobno. Groszek odcedzamy, a ogórki również odsączamy od zalewy. Pokrojone w kostkę, dodajemy do reszty składników. 

Majonez mieszamy razem ze śmietaną oraz musztardą. Jeśli mamy ochotę, możemy wzbogacić nasz sos o chrzan lub sok z wyciśniętej cytryny. Tak przygotowany sos przekładamy do miski z warzywami i delikatnie mieszamy całość. 

Na koniec doprawiamy do smaku i jeśli chcemy, możemy obłożyć wierzch dodatkową porcją majonezu. Ciekawą wskazówką jest ozdobienie sałatki w świąteczny sposób. Zrobimy to za pomocą przypraw oraz foremek do ciastek w świątecznych kształtach. 

Na górę naczynia kładziemy foremki i sypiemy przyprawy, może być to słodka papryka. Taki wygląd sałatki z pewnością oczaruje wszystkich gości. Życzymy smacznego.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmu Sałatka jarzynowa w świątecznym wydaniu na kanale SzkolaGotowania na platformie YouTube.

Źródło: aniastarmach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >