Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał, jak robi sałatkę jarzynową. Unika groszku konserwowego, ma lepszy patent
Canva / ElenaPhoto ; screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał, jak robi sałatkę jarzynową. Unika groszku konserwowego, ma lepszy patent

24 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Tomasz Strzelczyk wziął na warsztat królową polskich stołów. Mowa oczywiście o sałatce jarzynowej, która już za kilka tygodniu zagości w naszych domach. Sprawdź jaki sposób na tę potrawę ma znany i lubiany miłośnik gotowania.

Sałatka jarzynowa w wykonaniu popularnego kucharza wyróżnia się jednym detalem. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, w swoim przepisie nie używa groszku konserwowego, a mrożonego. Takie warzywo wystarczy zalać na kilka chwil wrzątkiem, a następnie przepłukać na sicie pod zimną wodą. Jego smak według Strzelczyka jest bezdyskusyjnie najlepszy.

Przepis na sałatkę jarzynową Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • kawałek selera

  • mały por

  • 1 duże jabłko

  • 5 jajek

  • 1 szklanka groszku

  • 4 duże ogórki kiszone

Składniki na sos:

  • 4 łyżki majonezu

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka musztardy

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować sałatkę jarzynową sposobem Tomasza Strzelczyka?

Przygotuj warzywa do sałatki jarzynowej . Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler obierz i ugotuj do miękkości . Następnie odcedź je z wody i odstaw do ostudzenia . Pamiętaj, że warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane .

Przestudzone warzywa do sałatki jarzynowej pokrój w kostkę . Tak samo postąp z ogórkami kiszonymi. Białą część pora przekrój na 4 części i dość drobno posiekaj . Wszystkie produkty przekładaj do dużej miski .

Jajka ugotuj na twardo i pozbaw je skorupek. Jabłko umyj i obierz ze skórki . Oba składniki pokrój w kostkę do dodaj do miski z sałatką jarzynową . Na koniec wsyp do niej również szklankę rozmrożonego groszku .

W osobnej miseczce przygotuj sos do sałatki jarzynowej . W tym celu wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszaj. Następnie sos wlej do miski z pokrojonymi składnikami.

Sałatkę jarzynową dokładnie wymieszaj . Następnie przykryj ją folią spożywczą i odstaw na klika godzin do lodówki . Po tym czasie potrawa gotowa jest do podania . Swój patent na sałatkę ma również znana restauratorka . Sałatka z rybnym dodatkiem zaskoczy niejednego smakosza .

Canva / roberto bucci
Canva / roberto bucci

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy