Strzelczyk pokazał, jak robi sałatkę jarzynową. Unika groszku konserwowego, ma lepszy patent
Tomasz Strzelczyk wziął na warsztat królową polskich stołów. Mowa oczywiście o sałatce jarzynowej, która już za kilka tygodniu zagości w naszych domach. Sprawdź jaki sposób na tę potrawę ma znany i lubiany miłośnik gotowania.
Sałatka jarzynowa w wykonaniu popularnego kucharza wyróżnia się jednym detalem. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, w swoim przepisie nie używa groszku konserwowego, a mrożonego. Takie warzywo wystarczy zalać na kilka chwil wrzątkiem, a następnie przepłukać na sicie pod zimną wodą. Jego smak według Strzelczyka jest bezdyskusyjnie najlepszy.
Przepis na sałatkę jarzynową Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
6 średnich ziemniaków
-
3 marchewki
-
2 pietruszki
-
kawałek selera
-
mały por
-
1 duże jabłko
-
5 jajek
-
1 szklanka groszku
-
4 duże ogórki kiszone
Składniki na sos:
-
4 łyżki majonezu
-
3 łyżki jogurtu naturalnego
-
1 łyżka musztardy
-
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować sałatkę jarzynową sposobem Tomasza Strzelczyka?
Przygotuj warzywa do sałatki jarzynowej . Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler obierz i ugotuj do miękkości . Następnie odcedź je z wody i odstaw do ostudzenia . Pamiętaj, że warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane .
Przestudzone warzywa do sałatki jarzynowej pokrój w kostkę . Tak samo postąp z ogórkami kiszonymi. Białą część pora przekrój na 4 części i dość drobno posiekaj . Wszystkie produkty przekładaj do dużej miski .
Jajka ugotuj na twardo i pozbaw je skorupek. Jabłko umyj i obierz ze skórki . Oba składniki pokrój w kostkę do dodaj do miski z sałatką jarzynową . Na koniec wsyp do niej również szklankę rozmrożonego groszku .
W osobnej miseczce przygotuj sos do sałatki jarzynowej . W tym celu wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszaj. Następnie sos wlej do miski z pokrojonymi składnikami.
Sałatkę jarzynową dokładnie wymieszaj . Następnie przykryj ją folią spożywczą i odstaw na klika godzin do lodówki . Po tym czasie potrawa gotowa jest do podania . Swój patent na sałatkę ma również znana restauratorka . Sałatka z rybnym dodatkiem zaskoczy niejednego smakosza .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Drożdżówki z serem i białą czekoladą. Słodka uczta dla całej rodziny
-
Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA