Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowa sałatka jarzynowa z dodatkiem śledzia. Idealna na Andrzejki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.11.2022 12:53

Domowa sałatka jarzynowa z dodatkiem śledzia. Idealna na Andrzejki

Domowa sałatka jarzynowa z dodatkiem śledzia
canva/Timolina

Sałatka jarzynowa z dodatkiem filetów śledziowych jest idealną sałatką na kolację, święta i większe uroczystości. Sałatka jest wyraźna w smaku i bardzo pożywna. Doskonale łączy się z deską wędlin, serów i innymi daniami zimnej płyty.

Sałatkę jarzynową zwykle przygotowujemy z ugotowanej włoszczyzny, dodajemy również groszek konserwowy, jajka i kiszone ogórki. Niektórzy dodają również cebulę, inni por, jabłko. Mało kto wie jednak, że smak tradycyjnej sałatki można wzbogacić także o filety śledziowe. Tak przygotowanie danie bije na głowę wszystkie inne wersje.

Do sałatki jarzynowej ze śledziami koniecznie dodaj również soczyste jabłko i białą część pora. Por doskonale wzmacnia smak i świetnie łączy się z rybą i innymi składnikami. Owoc natomiast przełamuje delikatnie całą sałatkę i nadaje jej delikatności i świeżości. Sałatkę dopraw ulubionym majonezem, solą i pieprzem.

Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność sałatki jarzynowej, przygotuj sos z majonezu i gęstego jogurtu naturalnego w proporcji 1:1. Nie rezygnuj jednak zupełnie z jajecznego produktu. W sałatce nie może zabraknąć również ogórków kiszonych, najlepiej tych z domowej spiżarni.

Przepis na najsmaczniejszą sałatkę jarzynową. W roli głównej śledzie

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych

  • 3 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera korzeniowego

  • biała część pora

  • 2 jajka na twardo

  • 2 ogórki kiszone

  • pół puszki groszku konserwowego

  • jabłko

  • majonez

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę jarzynową ze śledziami? Sałatka jest jeszcze smaczniejsza od tradycyjnej

Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler ugotuj w osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo. Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski. Dodaj pokrojone jajka, ogórki kiszone, jabłko, wymieszaj.

Śledzie pokrój w kostkę, odcedź z zalewy groszek, posiekaj por. Przygotowane składniki dodaj do reszty, dopraw do smaku majonezem, solą i pieprzem, smacznego.

Przygotuj również śledzie po góralsku i śledzie z kiszoną kapustą. Potrawy sprawdzą się doskonale na kolację, święta i ważne uroczystości.

sałatka jarzynowa
canva/springtime78

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: