Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka jarzynowa według Gessler. Gwiazda stawia na tajny składnik
Adam Moskal
Adam Moskal 16.04.2022 10:43

Sałatka jarzynowa według Gessler. Gwiazda stawia na tajny składnik

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
TRICOLORS/East News; canva/Dar1930, Getty Images

Sałatka jarzynowa bez wątpienia pojawi się na wielkanocnych stołach w większości polskich domów. Jeśli chcesz spróbować jej z przepisu Magdy Gessler, przychodzimy z pomocą. Restauratorka dodaje do niej kurki, dzięki czemu całość nabiera wyjątkowego smaku. Niżej prezentujemy przepis krok po kroku.

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler jest jedną z najlepszych wersji tej potrawy. Gwiazda telewizji dodaje do niej wiele różnych składników, które zachwycają bogactwem smaku oraz aromatu, co daje niepowtarzalny efekt.

Sekretnym składnikiem, na który stawia Gessler, są grzyby. W tym przypadku kurki w całości. - Ja tam nie siekam, żeby było widać, że mamy na bogato i że to kurka, a nie dziwna, ciemna rzecz - tłumaczy Magda Gessler dla gotowanie.onet.

Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler

Składniki:

  • marchewka

  • seler

  • pietruszka

  • ziemniaki

  • jajka ugotowane na twardo

  • zielony groszek

  • jabłka

  • kurki w całości

  • musztarda 

  • kiszone ogórki

  • majonez

  • chrzan

  • rosół

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Rozpocznij od wlania rosołu do garnka i podgrzania go. Następnie wrzuć do niego wszystkie warzywa korzeniowe, które wcześniej dokładnie zostały umyte i obrane ze skórki. Gotuj je do miękkości, wyłów i odstaw do całkowitego ostudzenia na bok.

Groszek z puszki odsącz z zalewy, to samo powtórz z kiszonymi ogórkami. Ogórki pokrój w drobną kostkę i odciśnij je z nadmiaru soku. Warzywa pokrój w kostkę równej wielkości i wrzuć je do miski.

Ziemniaki ugotuj do miękkości, obierz ostudź i pokrój. Jabłka umyj, obierz i posiekaj. Do miski wrzuć wszystkie inne warzywa oraz stałe składniki. Dodaj do nich majonez, chrzan, sól, pieprz i cukier. Wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc, aby sałatka się przegryzła. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się o błędzie, który Polacy często popełniają podczas robienia sałatki warzywnej. Ten tekst zdradza, jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce.

Sałatka jarzynowa

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet