Smakosze.pl Przepisy Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami
Canva/Natkinzu

Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami

24 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka jarzynowa to standardowe danie świąteczne, bez którego wiele uroczystości nie byłoby takich samych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by raczyć się nią w zwykły dzień. Tym razem prezentujemy wersję z marynowanymi grzybkami. Dodatek ten nadaje jej ciekawego, lekko ostrego i kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z resztą składników.

Ciężko znaleźć prostsze danie niż sałatka jarzynowa, która wymaga jedynie pokrojenia i połączenia wszystkich składników. Jej amatorzy jedzą ją od dziesiątek lat w praktycznie niezmiennej formie.

Z tego też powodu warto wprowadzić niewielką modyfikację do klasycznego przepisu i dodać do niego kilka marynowanych grzybów. Jeśli masz ich zapas w swojej spiżarce, sięgnij po ulubiony rodzaj, a nie będziesz zawiedziony końcowym smakiem sałatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybami

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 6 marchewek

  • pietruszka

  • seler

  • 5 jajek na twardo

  • słoik marynowanych grzybków

  • puszka groszku

  • por

  • jabłko

  • majonez

  • musztarda

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia wszystkich warzyw korzeniowych pod bieżącą wodą, obrania ich i wrzucenia do garnka. Zalej je wodą, postaw na gazie pod przykryciem i gotuj do całkowitej miękkości. Odstaw na bok do wystudzenia.

Warzywa pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Por pokrój w cienkie plasterki, odsącz groszek z zalewy i dodaj je do warzyw w misce.

Grzybki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Podobnie rozdrobnij jajka. Specjały dodaj do reszty składników. Musztardę, majonez, sól oraz pieprz wymieszaj i połącz z warzywami. Zamieszaj, schowaj do lodówki na całą noc i gotowe . Smacznego.

Marynowane grzyby

Źródło: canva/alisafarov, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smacznapyza.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy