Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami
Sałatka jarzynowa to standardowe danie świąteczne, bez którego wiele uroczystości nie byłoby takich samych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by raczyć się nią w zwykły dzień. Tym razem prezentujemy wersję z marynowanymi grzybkami. Dodatek ten nadaje jej ciekawego, lekko ostrego i kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z resztą składników.
Ciężko znaleźć prostsze danie niż sałatka jarzynowa, która wymaga jedynie pokrojenia i połączenia wszystkich składników. Jej amatorzy jedzą ją od dziesiątek lat w praktycznie niezmiennej formie.
Z tego też powodu warto wprowadzić niewielką modyfikację do klasycznego przepisu i dodać do niego kilka marynowanych grzybów. Jeśli masz ich zapas w swojej spiżarce, sięgnij po ulubiony rodzaj, a nie będziesz zawiedziony końcowym smakiem sałatki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybami
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
6 marchewek
-
pietruszka
-
seler
-
5 jajek na twardo
-
słoik marynowanych grzybków
-
puszka groszku
-
por
-
jabłko
-
majonez
-
musztarda
-
sól
-
pieprz
Zacznij od umycia wszystkich warzyw korzeniowych pod bieżącą wodą, obrania ich i wrzucenia do garnka. Zalej je wodą, postaw na gazie pod przykryciem i gotuj do całkowitej miękkości. Odstaw na bok do wystudzenia.
Warzywa pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Por pokrój w cienkie plasterki, odsącz groszek z zalewy i dodaj je do warzyw w misce.
Grzybki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Podobnie rozdrobnij jajka. Specjały dodaj do reszty składników. Musztardę, majonez, sól oraz pieprz wymieszaj i połącz z warzywami. Zamieszaj, schowaj do lodówki na całą noc i gotowe . Smacznego.
Źródło: canva/alisafarov, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smacznapyza.blogspot.com