Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na perfekcyjne jajko sadzone z płynnym żółtkiem i delikatnym białkiem
Monika Dec
Monika Dec 31.07.2021 02:00

Prosty sposób na perfekcyjne jajko sadzone z płynnym żółtkiem i delikatnym białkiem

Projekt bez tytułu - 2021-07-31T205217.794
canva/ Peter Carruthers

Jajko sadzone to prosty sposób na pyszne śniadanie lub letni obiad. Doskonale smakuje w towarzystwie ugotowanych młodych ziemniaków oraz mizerii. Co zrobić, aby miało ono idealnie płynne żółtko i delikatne białko?

Przyrządzenie pysznych jajek sadzonych nie jest skomplikowane. Warto znać jednak kilka tricków, dzięki którym wyjdą one po prostu idealne. Doskonale przygotowane danie ucieszy zarówno młodszych, jak i starszych smakoszy.

Poniżej zdradzamy Wam idealny przepis na jajko sadzone. Dzięki niemu w prosty sposób przygotujesz ten wielki przysmak! Uwaga! Prościej się nie da.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Składniki:

  • 2 jajka

  • 1 łyżka masła

  • sól

Sposób wykonania:

Rozpuść masło na patelni z nieprzywierającym dnem. Gdy się nieco roztopi, ostrożniej wbij jajka, uważając, aby do naczynia nie wpadły żadne skorupki. Zmniejsz ogień i smaż jajka do czasu, aż ich białka będą ścięte, a żółtka zaczną gęstnieć. Zajmuje to mniej więcej 4 minuty.

Przechyl patelnię z jajkami i nabierz łyżką masło do smażenia. Polej nim jajka i zostaw je jeszcze na ok. 15 sekund. Za pomocą drewnianej łopatki wyjmij jajka na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami. Może być to m.in. mizeria (klasyczny przepis znajdziecie tutaj) oraz kotlety mielone( polecamy przepis Magdy Gessler).

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: olga smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: