Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-31T205217.794

canva/ Peter Carruthers

Prosty sposób na perfekcyjne jajko sadzone z płynnym żółtkiem i delikatnym białkiem

31 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Jajko sadzone to prosty sposób na pyszne śniadanie lub letni obiad. Doskonale smakuje w towarzystwie ugotowanych młodych ziemniaków oraz mizerii. Co zrobić, aby miało ono idealnie płynne żółtko i delikatne białko?

Przyrządzenie pysznych jajek sadzonych nie jest skomplikowane. Warto znać jednak kilka tricków, dzięki którym wyjdą one po prostu idealne. Doskonale przygotowane danie ucieszy zarówno młodszych, jak i starszych smakoszy.

Poniżej zdradzamy Wam idealny przepis na jajko sadzone. Dzięki niemu w prosty sposób przygotujesz ten wielki przysmak! Uwaga! Prościej się nie da.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Składniki:

  • 2 jajka

  • 1 łyżka masła

  • sól

Projekt bez tytułu - 2021-07-31T203058.720

Czym zastąpić śmietanę w mizerii?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Rozpuść masło na patelni z nieprzywierającym dnem. Gdy się nieco roztopi, ostrożniej wbij jajka, uważając, aby do naczynia nie wpadły żadne skorupki. Zmniejsz ogień i smaż jajka do czasu, aż ich białka będą ścięte, a żółtka zaczną gęstnieć. Zajmuje to mniej więcej 4 minuty.

Przechyl patelnię z jajkami i nabierz łyżką masło do smażenia. Polej nim jajka i zostaw je jeszcze na ok. 15 sekund. Za pomocą drewnianej łopatki wyjmij jajka na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami. Może być to m.in. mizeria (klasyczny przepis znajdziecie tutaj) oraz kotlety mielone( polecamy przepis Magdy Gessler).

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: olga smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >