Smakosze.pl
Rosół z cebulą

canva.com/scrisman

W łupinie czy bez - jaką cebulę należy dodać do rosołu?

30 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Rosół bez cebuli nie może uzyskać odpowiedniego smaku - jednak wiele osób zastanawia się, czy należy dodawać ją w łupinie. Jeśli chcesz, aby zupa miała złocisty kolor, pozostaw na niej łupinę. Łupina zawiera dużo barwnika, który skutecznie nada całości pięknej barwy.

Cebula dodawana jest do najróżniejszych dań. Dzięki jej właściwościom wiele potraw może zachwycać znacznie głębszym i lepszym smakiem.

Rosół nie bez powodu nazywany jest "królem zup". Na jego podstawie można ugotować wiele innych zup i dań, a także sosów - dlatego zawsze warto mieć w zamrażalniku chociaż jedną porcję.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jaka cebula do rosołu - w łupinie czy bez?

Wszystko tak naprawdę zależy od naszych preferencji, ponieważ oba sposoby są skuteczne. Jeśli chcemy uzyskać tylko lepszy i bardziej intensywny smak, możemy obrać cebulę z łupiny.

Wtedy odda ona do wywaru swój aromat i lekko słodki smak, bez zabarwiania bulionu na złoty kolor. Może to być szczególnie istotne, gdy chcemy przygotować potrawę o odpowiednim kolorze.

Kotlety mielone z serem

Obłędnie pyszne kotlety mielone z serem

CZYTAJ DALEJ

Cebula w łupinie

Najczęściej jednak poza smakiem pragniemy uzyskać piękną barwę, która zachwyca oczy. Przyjemność z jedzenia płynie bowiem również z ładnych widoków na talerzu czy w misce.

Łupina cebuli zawiera bardzo dużo silnych barwników, które są z niej wygotowywane i przenikają do rosołu. Im więcej łupinek, tym bardziej wyrazisty kolor można wytworzyć.

Przed wrzuceniem do zupy opal cebulę

Dzięki zwęgleniu jej powierzchni poprawia się jej właściwości koloryzujące. Dodatkowo delikatnie przypalona skórka nada rosołowi specyficznego, bardzo dobrego posmaku, którego w żaden inny sposób nie da się wykonać.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja. 

Cebula

Źródło: canva.com/olejx, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >

Porady

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze zawsze dosypują do wrzątku 1 składnik

Czytaj więcej >