Smakosze.pl

canva.com/CabecaDeMarmore, Getty Images

Co powinniśmy zrobić, gdy znajdziemy pleśń na brokułach?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Jeśli zauważysz pleśń na swoich brokułach, nie musisz panikować. Wystarczy odciąć spleśniały fragment i wyrzucić go do śmieci. Reszta warzywa, o ile nie ma na nim oznak pleśni, nadaje się do jedzenia.

Brokuły uchodzą za jedno z najzdrowszych warzyw dostępnych w sklepach spożywczych. Zawierają ogromne ilości wartości odżywczych i mikroelementów, co cieszy szczególnie osoby chcące zdrowo się odżywiać.

Dlatego tak wielkim problemem jest dla niektórych wyrzucenie go, gdy część kwiatu spleśnieje. Na szczęście okazuje się, że takie działanie wcale nie jest konieczne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak uratować spleśniałe brokuły?

W lodówce warzywo to może wytrzymać maksymalnie 14 dni - po tym czasie biała pleśń zaczyna porastać jego powierzchnie. Jeśli zareagujesz odpowiednio szybko, możesz bezpiecznie konsumować większą, niespleśniałą część brokułu.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście  z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja. 

Wystarczy bowiem odciąć z 1 cm zapasem fragment, który porośnięty jest pleśnią. Brokuł jest twardym warzywem, więc nitki pleśni nie mają zbyt łatwego zadania przenikania do jego wnętrza.

Jak kupować brokuły?

Warto pamiętać, że nawet wystawione na sklepowych półkach brokuły mogą już być psujące się. Dlatego tak ważne jest dokładne obejrzenie ich przed włożeniem do swojego koszyka lub wózka.

Nie wybieraj tych z żółtymi lub brązowymi główkami. Oznaczają one, że produkt już wcześniej był niewłaściwie przechowywany. Trzeba zwrócić również uwagę na łodygę - jeśl;i jest wysuszona i ma inny kolor od zielonego, warzywo jest nieświeże.

Jak ugotować doskonałe brokuły?

Najzdrowszym sposobem przyrządzania brokułów jest gotowanie na parze. Już po kilku minutach wychodzą perfekcyjne - zielone i chrupiące.

Jeśli decydujesz się na gotowanie w wodzie, warto do garnka wlać kilka kropel soku z cytryny. Taki zabieg sprawia, że zachowują piękny kolor.

Brokuły

Źródło: canva.com/treble3, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Kucharz zdradził prawdę o paprykarzu. Symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski, mało kto o tym wie 
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił w Żabce gotowe dania za 10 zł. Po otwarciu jednego z nich zamarł. „Wygląda to obrzydliwie”
Czytaj więcej >

Produkty

Pracownik Żabki poszedł na zakupy do Biedronki. Gdy zorientował się co zrobił, spalił się ze wstydu
Czytaj więcej >

Produkty

Para Młoda poniżyła właścicielkę cukierni. Nie mieści się w głowie, co powiedziała
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił gotowy gulasz od Makłowicza. Skosztował kęs i powiedział tylko jedno
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił mięso mielone w Biedronce. Otworzył opakowanie i nie mógł uwierzyć własnym oczom
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy
Czytaj więcej >