Smakosze.pl Produkty Sanepid ostrzega. Chodzi o najważniejszy składnik makowca
Fot. Shutterstock/n.tati.m

Sanepid ostrzega. Chodzi o najważniejszy składnik makowca

14 grudnia 2024

Bez makowca i kutii trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Mak nadaje wyjątkowego smaku i sprawia, że tak doceniamy te świąteczne smakołyki. Jednak sanepid wydał specjalny komunikat, który dotyczy zasad stosowania nasion maku w domowych wyrobach.

Mak, czyli opium w kuchni?

Mak przed świętami znika w mgnieniu oka ze stoisk i straganów. Ten produkt jest niezwykle potrzebny w naszej kuchni . Przed Bożym Narodzeniem przygotowujemy z niego tradycyjne dania wigilijne. Należy do nich kutia, kluski z makiem i makowce .

Polacy przed świętami kupują mak na potęgę. Nie uszło to uwadze Sanepidu, który wydał w tej sprawie komunikat . Główny Inspektorat Sanitarny przypomniał, jakie zasady należy zachować podczas zakupu maku. Wszystko dlatego, że nasiona maku pozyskiwane są z maku lekarskiego. Zawiera on naturalne alkaloidy opium .

mak
Fot. Canva/Sveta615
Mięso lepsze od wołowiny, kurczaka i wieprzowiny. Smakuje wybornie, Polacy w ogóle go nie znają

Nasiona maku i Sanepid

Nasiona maku nie zawierają opium, ale warto wiedzieć, że podczas zbiorów i przechowywania mogą zostać zanieczyszczone tym alkaloidem . Poziom alkaloidów opium jest niższy niż dla przetwórstwa, zgodnie z przepisami prawa żywnościowego. Zalecenia GIS są jasne. Jaki mak najlepiej kupować w sklepie?

  • upewnijmy się, że mak, który kupujemy jest przeznaczony dla klientów indywidualnych
  • sprawdźmy, kto jest producentem maku
  • mak powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła
  • zwróćmy uwagę na opakowanie maku, musi być szczelne i prawnie oznakowane
  • na opakowaniu musi być podany kraj pochodzenia, znak ważności
  • kupując mak w worku zapytajmy sprzedawcą skąd pochodzi produkt i jaki ma cel przeznaczenia

Zobacz też: Tu robią jeden z największych Bali Sylwestrowych w Warszawie. W głowie się nie mieści co przygotowali

Nie kupuj takiego maku

Akcja Sanepidu ma ostrzec konsumentów przed zakupem maku przeznaczonego do przetwórstwa przemysłowego . Warto przypomnieć, że przedawkowanie alkaloidów jest bardzo groźne dla zdrowia. Prowadzi do zahamowania czynności układu oddechowego.

Skóra zaczyna siniec, serce spowalnia, a oddech staje się płytszy. Przedawkowanie prowadzi do utraty przytomności, a nawet do śmierci . Pamiętajmy, by kupować nasiona maku ze sprawdzonego źródła. Wówczas mamy pewność, że nasze świąteczne smakołyki będą nie tylko pyszne, ale nie zagrożą naszemu zdrowiu. Radziliśmy, by wyrobić Kartę Seniora i płacić mniej za zakupy. Informowaliśmy o atrakcyjnych promocjach w Dino.

makowiec
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: medonet.pl

Lidl Polska po raz kolejny podnosi wynagrodzenia
Drożyzna dotyka coś więcej niż masło. Za te produkty zapłacisz coraz więcej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy