Wigilijna ryba pilnie wycofywana ze sklepów. Wykryto groźną bakterię
Jeśli zdarzyło ci się kupować ostatnio śledzie, koniecznie zajrzyj do lodówki. Jedna z partii tego produktu okazała się bardzo felerna. Zjedzenie tej ryby może prowadzić nawet do zapalenia opon mózgowych.
Listeria w śledziach
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego ukazało się ostrzeżenie przed kolejnym produktem. Tym razem chodzi o śledzie. Ta niezwykle popularna świąteczna ryba może być – i w tym przypadku jest – nośnikiem niebezpiecznych dla człowieka bakterii.
Jak podał GIS, Inspekcja Weterynaryjna wykryła w jednym z produktów ze śledzi bakterię Listeria monocytogenes. Ta wywołuje zaś u człowieka i zwierząt chorobę zwaną listeriozą. Może ona wywoływać objawy od podobnych do przeziębienia czy grypy po zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Chorobę tę (jak również przypomina GIS) leczy się antybiotykami.
Zalej wrzątkiem i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą lepsze, niż z bułkąTrefne śledzie z porem
Bakterie Listerii wykryto w jednej z partii śledzi z porem. Sanepid wycofuje więc Śledzie z porem firmy Perła z Chwaszczyna. Problem dotyczy produktu w opakowaniach zarówno jedno-, jak i trzykilogramowych o numerze partii 27.11.2024. Termin przydatności do spożycia wydrukowany na opakowaniu to 25 grudnia 2024.
Jak zawsze w takich sytuacjach, w ślad za komunikatem GIS nakazał wycofanie ryby ze sklepów. Producent kontaktuje się z odbiorcami, informując ich o problemie. Naszą rolą jest zaś upewnić się, że feralny produkt nie leży także w naszej lodówce.
Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić
Wyrzuć śledzie z tej partii
Jeśli okaże się, że trafiliśmy na problematyczną partię, należy natychmiast ją wyrzucić. Śledzie zakażone Listerią nie nadają się ani dla ludzi, ani dla zwierząt. Te ostatnie mogą również chorować na listeriozę. Wśród ludzi zaś szczególnie narażone są dzieci i osoby starsze.
Ryby są oczywiście szczególnie wrażliwym produktem w naszej kuchni. Łatwo się psują, a to oznacza, że należy przestrzegać zasad ich przechowywania i przygotowywania. Pamiętajmy też, by nie kupować przed świętami ryb trzymanych w wątpliwych warunkach higienicznych, np. śledzi z otwartego wiaderka na bazarze.
Wypróbuj też sposób na pleśniejący zakwas z buraków i dowiedz się o ważnej promocji w Biedronce.