Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Mięso lepsze od wołowiny, kurczaka i wieprzowiny. Smakuje wybornie, Polacy w ogóle go nie znają
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.12.2024 12:43

Mięso lepsze od wołowiny, kurczaka i wieprzowiny. Smakuje wybornie, Polacy w ogóle go nie znają

kozina
Fot. Canva/Изображения пользователя Vladimir Mironov

Mięso często podajemy nie tylko na obiad. Jednak tak popularną wołowinę, kurczaka, czy wieprzowinę warto zastąpić innym mięsem. Jest niemal zapomniane, ale bardzo smaczne i zdrowe. 

Spróbuj koziny

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Kotlety schabowe, mielone, pulpety, czy kurczak należą do lubianych dań. Mięsa smażymy, pieczemy i dusimy. Zwykle sięgamy po wołowinę, kurczaka i wieprzowinę. Rzadko kto wybiera kozinę, a szkoda, bo to mięso niezwykle wartościowe.

Kozy zostały udomowione jako jedne z pierwszych zwierząt. Towarzyszyły człowiekowi już 8 tysięcy lat przed naszą erą. W XX wieku były nadal popularnym zwierzęciem gospodarskim w naszym kraju. Hodowano rasę podlaską, karpacką, sandomierską i śląską. Jednak w XXI wieku popularność kóz zmalała. Teraz niemal niej jada się już koziny.

koza
Fot. Canva/VovaSeb
Lidl Polska po raz kolejny podnosi wynagrodzenia

Kozina smaczna i wartościowa

Mięso kozy jest szczególnie popularne w Turcji, Grecji, Iraku i Iranie. To mięso lubiąc też Francuzi i Włosi. Kozina w porównaniu do wieprzowiny i wołowiny ma niższą zawartość tłuszczu. Zawiera żelazo, cynk, potas, kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy z grupy B. 

Jedzenie mięsa kozy pozytywnie wpływa na pracę serca i obniża poziom tzw. złego cholesterolu. Osoby, które są diecie, też powinny wybierać to mięso. W 100 g zawiera ono tylko 109 kalorii. W jaki sposób przyrządzić kozinę? Ten rodzaj mięsa daje nam wiele kulinarnych możliwości.

Zobacz także: Tu robią jeden z największych Bali Sylwestrowych w Warszawie. W głowie się nie mieści co przygotowali

Kozina na naszym stole

Udka czy łopatki z kozy świetnie nadają się do pieczenia. Można też przyrządzić je z grilla. Kozina nadaje się do gulaszu i na kotlety. Do tego smacznego i chudego mięsa pasuje wiele przypraw. Kozinę możemy doprawić kozieradką, kuminem i kurkumą.

To zdrowe mięso będzie też smakować z chili i kolendrą. Kozina będzie też pyszna z cebulą, bakłażanami i papryką. Dlatego śmiało przyrządźmy ją na obiad. Wyjdzie smaczna i dobrze wpłynie na nasze zdrowie. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić sałatkę libańską na kolację. Polecaliśmy przepis na rozgrzewającą zupę na chłody. 

kozina
Fot. Canva

Źródło: haps.pl