Schab pieczony ze śliwkami. Wykwintne mięso na świąteczny stół
Elegancki schab pieczony ze śliwkami jest doskonałą propozycją na uroczysty świąteczny obiad. Słodki śliwkowy sos z dodatkiem soku z cytrusów sprawia, że danie to jest absolutnie wyjątkowe. Wystawna potrawa jest przy tym łatwa do przyrządzenia i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. O dokładkę soczystego mięsa poprosi każdy z domowników.
Do przyrządzenia schabu pieczonego ze śliwkami możesz użyć owoców suszonych lub świeżych. W przypadku śliwek suszonych pamiętaj o uprzednim ich namoczeniu przez przynajmniej 1 godzinę. Ze śliwek świeżych zaś należy zawczasu usunąć pestki. Niezależnie od wybranego wariantu, smak mięsa na długo pozostanie w pamięci biesiadników.
Przepis na elegancki schab pieczony ze śliwkami
Składniki:
-
1 kg schabu środkowego
-
14-15 sztuk suszonych śliwek lub 10 sztuk świeżych
-
sok z 1 cytryny
-
sok z 1/2 pomarańczy
-
1 łyżka tymianku
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki pieprzu
-
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu + mąka do oprószenia mięsa
-
olej do zrumienienia mięsa
-
odrobina octu do skropienia mięsa
Wystawny schab pieczony ze śliwkami krok po kroku
Mięso na schab pieczony ze śliwkami skrop delikatnie octem . Natrzyj je też solą, pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem . Następnie oprósz schab mąką i zrumień go ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju .
Schab przełóż do naczynia żaroodpornego . Zalej mięso tłuszczem ze smażenia i dolej 1/2 szklanki wody . Schab pieczony ze śliwkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz pod przykryciem przez 30 minut , od czasu do czasu podlewając go sosem .
Po upływie tego czasu do brytfanki z mięsem dołóż śliwki i piecz mięso wciąż pod przykryciem przez kolejne 10 minut . Miękką wieprzowinę przełóż na ciepły półmisek i przykryj folią aluminiową , aby trzymał temperaturę. Sos ze schabu pieczonego ze śliwkami przetrzyj przez sito do niewielkiego garnka .
Przetarty sos do schabu pieczonego ze śliwkami połącz z wyciśniętym sokiem z cytrusów . Dopraw go solą i zagęść rozmieszaną w łyżce zimnej wody mąką . Całość zagotuj i trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty .
Schab pieczony ze śliwkami pokrój w plastry . Mięso polej delikatnie sosem, pozostałą jego część serwując w sosjerce . Danie udekoruj śliwkami i plastrami pomarańczy . Schab idealnie sprawdzi się również jako wędlina podawana na zimno . Zapoznaj się z kilkoma sztuczkami na upieczenie soczystego schabu . Smakowity schab pieczony w liściach to nie lada przysmak .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Karp w galarecie jak z PRL-u. Dotarliśmy do kultowego przepisu
-
Gessler nie dodaje octu do barszczu czerwonego. Stawia na zadziwiający składnik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama