Soczysty schab pieczony w liściach laurowych. Nic lepszego nie podacie na obiad
Pieczony schab jest popularnym przepisem, który występuje w wielu różnych wariantach. Wybornie smakuje w roli głównego składnika obiadu, ale równie dobrze sprawdza się jako zamiennik wędliny. Schab pieczony w liściach laurowych to jedna z wielu odsłon tego dania, jednak zdecydowanie warta spróbowania ze względu na swoje niewątpliwe walory smakowe.
Schab pieczony w liściach laurowych odznacza się wyjątkowo intensywnym aromatem. W trakcie pieczenia otulają go przyprawy, liście laurowe i folia aluminiowa. Dzięki takiej otulinie, schab zachowuje w sobie mięsny sok i jest niezwykle soczysty.
Przepis na wyjątkowy schab pieczony w liściach
Składniki:
1 kg schabu środkowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 opakowanie liści laurowych
2 łyżki soli
Jak przyrządzić soczysty schab pieczony w liściach
Mięso na schab pieczony w liściach laurowych umyj i osusz. Następnie kolejno nacieraj je solą, majerankiem, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dwoma rodzajami pieprzu. Na koniec schab otul pokruszonymi na mniejsze kawałki listkami laurowymi.
Natarte przyprawami mięso owiń szczelnie folią aluminiową. Optymalne jest użycie 2-3 jej warstw. Zawiniątko wsadź do lodówki na przynajmniej całą dobę.
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Mięso na schab pieczony przełóż do naczynia żaroodpornego, a następnie zalej pieczeń wodą do ok. 1/3 jej wysokości. Mięso trzymaj w piekarniku przez 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw pieczeń w folii do momentu całkowitego jej ostygnięcia. Spróbuj apetycznego schabu marynowanego w mleku. Dla fanów pikantnych smaków polecamy ten schab pieczony w musztardzie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o makaronie. Teraz rosół podaje się z cudownym, włoskim przysmakiem
Fit wersja jesiennego sernika zachwyci każdego. Jedz bez wyrzutów sumienia
Babcia pokazała, jak można przechowywać mięso i cieszyć się jego smakiem. Co za patent