Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Karp w galarecie jak z PRL-u. Dotarliśmy do kultowego przepisu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.12.2022 20:25

Karp w galarecie jak z PRL-u. Dotarliśmy do kultowego przepisu

karp w galarecie
Canva / egiss

Karp w galarecie nierozerwalnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Charakterystyczny smak ryby pamiętamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Dziś łatwo możemy odtworzyć tę klasyczną potrawę w swoim domu.

Aby delektować się pysznym karpiem w galarecie nie potrzebujesz wehikułu czasu. Nasz poniższy przepis w zupełności wystarczy do odbycia tej podróży. Zaskocz swoich najbliższych i uracz ich przysmakiem jak za dawnych lat.

Przepis na klasycznego karpia w galarecie

Składniki:

  • 1-1,5 kg wypatroszonego karpia

  • 2-3 pietruszki

  • 2 duże marchewki

  • niewielki kawałek korzenia selera

  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

  • 2-3 liście laurowe

  • 2 łyżki octu

  • 2 białka jaj

  • 1 łyżeczka żelatyny

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

  • garść rodzynek

  • natka pietruszki do dekoracji

  • cukier

  • sól

  • ziarna czarnego pieprzu

Jak przyrządzić tradycyjnego karpia w galarecie?

Warzywa do karpia w galarecie obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Rybę oczyść z łusek, pozbaw ją głowy, ogona oraz płetw. Pozostałą tuszę podziel na dzwonka.

Do dużego garnka włóż warzywa i pozbawiony oczu łeb karpia. Zalej składniki 1,5 l zimnej wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Wywar do karpia w galarecie osól, doprowadź do wrzenia, a następnie trzymaj na niewielkiej mocy palnika przez ok. 20 minut.

Do bulionu na karpia w galarecie dodaj dzwonka. Gotuj przez kolejne 15-20 minut, aż ryba stanie się miękka. Tak przygotowane mięso wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową. Bulion przecedź przez sito, ponownie wlej do garnka i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut, a następnie odstaw do schłodzenia.

Do wywaru do karpia w galarecie dodaj 2 łyżki octu oraz 2 białka. Całość podgrzej, cały czas mieszając, i doprowadź do wrzenia. Z powierzchni bulionu usuń szumowiny. Wywar przecedź starannie przez czystą ściereczkę lub gazę.

Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie napęczniały proszek rozpuść, podgrzewając go na małym ogniu, i połącz z wywarem do karpia w galarecie. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny tak, aby wywar miał wyraźny słodko kwaśny posmak.

Przygotuj półmisek do podania karpia w galarecie i wylej na niego kilka łyżek bulionu. Wstaw do lodówki do stężenia, a następnie na warstwie galarety ułóż ugotowaną wcześniej rybę. Dookoła ryby poukładaj namoczone rodzynki, całość zalej pozostałą ilością wywaru i odstaw znowu do lodówki, aż galareta się zetnie. Przed podaniem, karpia w galarecie udekoruj natką pietruszki. Pieczenie w miodzie to pyszny sposób na przyrządzenie karpia. Chrupiący smażony karp uświetni rodzinną wieczerzę.

Canva / Magdalenawd
Canva / Magdalenawd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: