Schabowe inaczej od siostry Anastazji z sekretnym dodatkiem
Kotlety schabowe należą do podstawowej grupy dań, które Polacy najczęściej wybierają na obiad. Siostra Anastazja w swoim dorobku znalazła miejsce na przepis, który jest inny niż wszystkie. Schabowe w jej wydaniu zapiekane są z sekretnym dodatkiem, czyli pasztetem drobiowym. Dzięki temu kotlety stają się soczyste, chrupiące i pełne smaku.
Siostra Anastazja ma ogromne doświadczenie w dziedzinie gastronomii, co dobrze pokazuje wiele książek kucharskich sygnowanych jej imieniem. Pod lupę wzięła swojego czasu klasyczne schabowe, które mocno zmodyfikowała.
Przepis duchownej na schabowe zawiera pasztet, który dla wielu może być niecodziennym składnikiem. Jego obecność nadaje jednak kotletom jedyny w swoim rodzaju smak, który pysznie komponować się będzie z ziemniakami oraz mizerią.
Przepis na kotlety schabowe inaczej od siostry Anastazji
Składniki:
-
500 g schabu
-
1 jajko
-
100 g pasztetu drobiowego
-
100 g sera żółtego
-
pęczek świeżej natki pietruszki
-
mąka
-
bułka tarta
-
olej
-
sól
-
pieprz
Zacznij od oczyszczenia schabu z żyłek i ścięgien, a następnie poporcjowania go na pojedyncze kotlety. Rozbij je tłuczkiem, przykrywając folią spożywczą, aby zapobiec rozpryskom mięsa. Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem, obtocz kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego mięso w panierce. Smaż schabowe z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, w celu odcieknięcia z nadmiaru tłuszczu.
Ser pokrój w plasterki. Posmaruj pasztetem równomiernie każdy kotlet i połóż na nim po plasterku sera. Ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia i zapiecz w 200 stopniach Celsjusza, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posyp kotlety świeżo siekaną pietruszką. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kultowe podwójne schabowe z przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia recepturę Jakuba Kuronia na idealne kotlety schabowe.
Źródło zdjęcia: canva/kivoart, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Zachwycająco wilgotne ciasto czekoladowe z tajnym składnikiem
-
Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie
-
Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem
Źródło: przyslijprzepis