Smakosze.pl Przepisy Schabowe inaczej od siostry Anastazji z sekretnym dodatkiem
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/sal61, Getty Images

Schabowe inaczej od siostry Anastazji z sekretnym dodatkiem

22 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe należą do podstawowej grupy dań, które Polacy najczęściej wybierają na obiad. Siostra Anastazja w swoim dorobku znalazła miejsce na przepis, który jest inny niż wszystkie. Schabowe w jej wydaniu zapiekane są z sekretnym dodatkiem, czyli pasztetem drobiowym. Dzięki temu kotlety stają się soczyste, chrupiące i pełne smaku.

Siostra Anastazja ma ogromne doświadczenie w dziedzinie gastronomii, co dobrze pokazuje wiele książek kucharskich sygnowanych jej imieniem. Pod lupę wzięła swojego czasu klasyczne schabowe, które mocno zmodyfikowała.

Przepis duchownej na schabowe zawiera pasztet, który dla wielu może być niecodziennym składnikiem. Jego obecność nadaje jednak kotletom jedyny w swoim rodzaju smak, który pysznie komponować się będzie z ziemniakami oraz mizerią.

Przepis na kotlety schabowe inaczej od siostry Anastazji

Składniki:

  • 500 g schabu

  • 1 jajko

  • 100 g pasztetu drobiowego

  • 100 g sera żółtego

  • pęczek świeżej natki pietruszki

  • mąka

  • bułka tarta

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia schabu z żyłek i ścięgien, a następnie poporcjowania go na pojedyncze kotlety. Rozbij je tłuczkiem, przykrywając folią spożywczą, aby zapobiec rozpryskom mięsa. Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem, obtocz kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego mięso w panierce. Smaż schabowe z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, w celu odcieknięcia z nadmiaru tłuszczu.

Ser pokrój w plasterki. Posmaruj pasztetem równomiernie każdy kotlet i połóż na nim po plasterku sera. Ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia i zapiecz w 200 stopniach Celsjusza, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posyp kotlety świeżo siekaną pietruszką. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kultowe podwójne schabowe z przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia recepturę Jakuba Kuronia na idealne kotlety schabowe.

Kotlety schabowe z serem

Źródło zdjęcia: canva/kivoart, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy