Smakosze.pl Przepisy Schabowe oprószasz jedynie przyprawami? Prosta marynata doda im smaku i soczystości
Canva / sanjagrujic

Schabowe oprószasz jedynie przyprawami? Prosta marynata doda im smaku i soczystości

23 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mimo najszczerszych chęci Twoje kotlety schabowe nie wychodzą tak, jak powinny? Wypróbuj ten rewelacyjny patent na marynowanie mięsa. Prosta marynata na bazie jogurtu naturalnego sprawi, że usmażone kotlety będą niezwykle delikatne i cudownie soczyste. Koniecznie przetestuj ten przepis.

Kotlety schabowe potrzebują 2-3 godzin leżakowania w marynacie. Możesz też przygotować mięso dzień wcześniej tak, aby było gotowe na kolejny obiad. Do marynaty możesz dodać ulubione zioła i przyprawy według uznania. Zachęcamy do eksperymentowania z poniższą recepturą.

Przepis na fenomenalne kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu środkowego

  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • smalec do smażenia

Jak usmażyć soczyste, marynowane kotlety schabowe?

Przygotuj mięso na kotlety schabowe . W tym celu opłucz je pod zimną wodą, a następnie osusz i delikatnie rozbij z obu stron . Postaraj się, aby kotlety rozbite były równomiernie na całej powierzchni.

W dużej misce wymieszaj składniki marynaty do kotletów schabowych . Jogurt naturalny połącz z musztardą i przyprawami. W marynacie dokładnie obtocz rozbite mięso . Naczynie z zamarynowanymi kotletami schabowymi odstaw pod przykryciem do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny .

Po upływie wymaganego czasu na patelni rozgrzej smalec . Zamarynowane kotlety schabowe obtocz z obu stron w bułce tartej i kładź na patelnię . Mięso powinno smażyć się po 3-4 minuty z każdej strony na średniej mocy palnika . Usmażone kotlety schabowe podawaj z ulubionymi dodatkami.

Niezwykłą marynatę do kotletów wykonasz z pomocą popularnego napoju . Ten smakowity obiad ze schabu z łatwością przygotujesz w piekarniku .

Canva / jreika
Canva / jreika

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy