Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krajanka do rosołu jak u babci. Przygotujesz ją łatwo i za grosze

Krajanka do rosołu jak u babci. Przygotujesz ją łatwo i za grosze

Domowa krajanka do rosołu jak u babci
canva/Mike Annese

Domowa krajanka do rosołu była nieodłącznym elementem obiadu u babci. Delikatny jajeczny makaron doskonale komponuje się z tradycyjną zupą. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Są potrzebne zaledwie cztery tanie składniki, a smakuje o niebo lepiej niż sklepowe odpowiedniki i nie rujnuje portfela. Spróbujecie?

Jajeczny makaron krajanka świetnie pasuje do domowego rosołu. Jego samodzielne przygotowanie zdecydowanie się opłaca. Nie zajmuje ono wiele czasu, a makaron wychodzi tańszy niż kupny. Każdy sobie poradzi.

Przepis na znakomitą krajankę do rosołu

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 1-1,5 szklanki letniej wody

  • sól

Jak przyrządzić krajankę do rosołu? Babciny patent na makaron nie ma sobie równych

Mąkę pszenną wsypujemy na stolnicę lub do większej miski. Formujemy w niej dołek, do którego wbijamy jaja. Dodajemy też szczyptę soli i część wody. Dłonią wyrabiamy ciasto na makaron, w razie potrzeby zwiększając ilość wody. Ciasto powinno być dość twarde.

Ciasto dzielimy na kawałki i kolejno cienko je rozwałkowujemy, podsypując mąką. Placki makaronowego ciasta rozkładamy pojedynczo na kuchennych ściereczkach i pozostawiamy do przeschnięcia. Każdy podsuszony placek ciasta kroimy w pasy o szerokości 5-6 cm. Układamy je po 5-6 jeden na drugim, a potem ostrym nożem kroimy w cienkie paseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Krajankę do rosołu gotujemy partiami, każdą po 4-5 minut. Czas mierzymy od wypłynięcia nitek na powierzchnię płynu. Odcedzoną podajemy do rosołu.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na wyśmienite rosoły. Koniecznie spróbujcie pełnej smaku wersji bezmięsnej. Być może też spodoba się wam rozgrzewająca opcja z dodatkiem ostrej papryki.

Krajanka do rosołu jest znakomita
canva/FoodStock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: