Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Scones: domowe ciepłe bułeczki
Hoff Emil
Hoff Emil 25.03.2022 22:48

Scones: domowe ciepłe bułeczki

Scones: domowe ciepłe bułeczki
Pixabay.com

Scones: przysmak ze Szkocji

Scones to pyszne, chrupiące, słodkie bułeczki! O dziwo, scones to specjalność kuchni angielskiej, która bynajmniej nie słynie z frykasów. Bułeczki scones to jakby skarb skryty między smętną wędzoną rybą, rozmokłymi warzywami i półsurowymi kartoflami.

Scones wywodzą się od szkockiego ciasta, nazywanego bannock. Przypominało duży i okrągły bochen chleba, który cięto na trójkątne kawałki niczym tort. Światowa kariera scones zaczęła się po wynalezieniu i rozpowszechnieniu cukru pudru. Wtedy to bannock z ciasta twardych szkockich górali przeobraził się w słodkie bułeczki, pożądane przez wszystkie brytyjskie gospodynie domowe.

Dziś scones znaleźć można niemal w każdym zakątku świata. Kupne scones często mają kształt sześciokątów, co wynika zapewne ze sposobu ich masowej produkcji. Domowe scones jednak nadal najczęściej są trójkątne lub okrągłe. Nasze własne scones mogą mieć dowolny kształt – byle zmieściły nam się na blasze do pieczenia.

Scones: dla kogo?

Scones to smaczny dodatek do śniadania lub przekąska dla wszystkich pasjonatów słodkości. Dzieci nie powinny z nimi przesadzać, podobnie jak osoby dbające o linię. Scones zawierają sporo masła i cukru, ale na tym między innymi polega ich urok.

Scones: na jaką okazję?

Scones pasują na słodkie śniadanie, deser, podwieczorek, do kawy czy herbaty. To doskonały poczęstunek.

Scones: ile kalorii?

Scones z pewnością nie są przekąską dietetyczną. Podobno osoby wyczulone na punkcie kalorii mogą utyć od samego patrzenia na słodkie bułeczki. Pozostali jednak mogą cieszyć się ich smakiem, oczywiście zawsze z umiarem.

Tagi: