Scones: domowe ciepłe bułeczki
Pixabay.com

Scones: domowe ciepłe bułeczki

Scones to pyszny wypiek, który narodził się w Szkocji i podbił już cały świat. Bułeczki można zrobić na słodko lub słono, łatwo odgrzać i podać z ulubionymi dodatkami. Poznaj prosty przepis na scones i racz nimi siebie i rodzinę!

Scones: przysmak ze Szkocji

Scones to pyszne, chrupiące, słodkie bułeczki! O dziwo, scones to specjalność kuchni angielskiej, która bynajmniej nie słynie z frykasów. Bułeczki scones to jakby skarb skryty między smętną wędzoną rybą, rozmokłymi warzywami i półsurowymi kartoflami.

Scones wywodzą się od szkockiego ciasta, nazywanego bannock. Przypominało duży i okrągły bochen chleba, który cięto na trójkątne kawałki niczym tort. Światowa kariera scones zaczęła się po wynalezieniu i rozpowszechnieniu cukru pudru. Wtedy to bannock z ciasta twardych szkockich górali przeobraził się w słodkie bułeczki, pożądane przez wszystkie brytyjskie gospodynie domowe.

Dziś scones znaleźć można niemal w każdym zakątku świata. Kupne scones często mają kształt sześciokątów, co wynika zapewne ze sposobu ich masowej produkcji. Domowe scones jednak nadal najczęściej są trójkątne lub okrągłe. Nasze własne scones mogą mieć dowolny kształt – byle zmieściły nam się na blasze do pieczenia.

Scones: dla kogo?

Scones to smaczny dodatek do śniadania lub przekąska dla wszystkich pasjonatów słodkości. Dzieci nie powinny z nimi przesadzać, podobnie jak osoby dbające o linię. Scones zawierają sporo masła i cukru, ale na tym między innymi polega ich urok.

Scones: na jaką okazję?

Scones pasują na słodkie śniadanie, deser, podwieczorek, do kawy czy herbaty. To doskonały poczęstunek.

Scones: ile kalorii?

Scones z pewnością nie są przekąską dietetyczną. Podobno osoby wyczulone na punkcie kalorii mogą utyć od samego patrzenia na słodkie bułeczki. Pozostali jednak mogą cieszyć się ich smakiem, oczywiście zawsze z umiarem.

Scones: trudność

Scones to bułeczki proste w przygotowaniu i wdzięczne – są pyszne i trzeba się postarać, by je zepsuć. Do upieczenia scones potrzebna jest tylko umiejętność obsługi piekarnika i dokładność przy rozrabianiu ciasta. Można się przy tym nieco zmęczyć, ale warto!

Scones: czas na przygotowanie

Upieczenie scones nie trwa długo. Czas potrzebny na rozrobienie ciasta zależy od wprawy gotującego. Na cały proces pieczenia scones należy przeznaczyć ok. 45-60 minut.

Scones: składniki (na 8 niedużych bułeczek)

  • Mąka – 250 g
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Sól – 1/3 łyżeczki
  • Cukier – 50 g
  • Masło zimne – 50 g
  • Rodzynki – 50 g
  • Mleko – 100 ml
  • Jajko – 1 duże

Scones: składniki opcjonalne

  • Ser cheddar tarty – 50 g
  • Jogurt naturalny – 100 ml
  • Cukier puder
  • Dżem
  • Bita śmietana

Scones: potrzebne przybory

Do upieczenia bułeczek scones potrzebny będzie piekarnik (no niemożliwe!), blacha do pieczenia, papier do pieczenia, pędzelek kuchenny, wałek, stolnica, nóż, rózga kuchenna, opcjonalnie też mikser.

Scones: rozrabiamy ciasto

Cała magia bułeczek scones tkwi w odpowiednio zrobionym cieście.

Zaczynamy od przesiania mąki dwukrotnie nad stolnicą (czyli specjalną deską do rozrabiania ciasta; może być też zwykła duża kuchenna deska do krojenia lub ewentualnie drewniany blat).

Do przesianej mąki dodajemy zimne, pokrojone w drobną kostkę masło, dosypujemy też proszek do pieczenia, sól i cukier. Wszystko mieszamy ostrożnie, tak by się nie pyliło. Powinniśmy otrzymać masę maślano-mączną, którą siekamy na drobne kawałeczki.

Do miski wbijamy teraz jajko, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy – możemy zmiksować. 1/3 tej mieszanki dodajemy do mąki z masłem na stolnicy, pozostałą część użyjemy do posmarowania z wierzchu wyrobionego już ciasta na scones.

Teraz przystępujemy do ugniatania ciasta na scones. Dodajemy jeszcze tylko rodzynki i wszystko pracowicie gnieciemy aż do uzyskania jednorodnej masy o lepkiej konsystencji. Jeśli ciasto wydaje się zbyt zbite i gruzłowate, podsypujemy więcej mąki, a jeśli zbyt kruche i suche – dodajemy jajek i mleka.

Scones: formowanie bułeczek

Na stolnicę lub blat sypiemy nieco mąki i rozwałkowujemy nasze ciasto mniej więcej do grubości 2 cm, choć niektórzy lubią większe bułeczki, grube na 4 cm.

Bierzemy foremkę w kształcie koła lub po prostu szklankę o cienkich ściankach i wycinamy w cieście dyski. To będą właśnie nasze scones.

Wybierając grubość i kształt scones, warto zaplanować je tak, by bułeczki były dość płaskie i zwarte. Wtedy będzie można po przecięciu podgrzewać je w tosterze, choć piekarnik i mikrofala też się do tego nadadzą.

Wycięte dyski z ciasta układamy na blasze, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Gdy upewnimy się, że wszystkie ciastowe dyski mieszczą się wygodnie, smarujemy je z wierzchu pozostałą częścią mieszanki mleczno-jajecznej.

Scones: pieczenie

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza i pieczemy nasze scones przez mniej więcej 10-13 minut, aż się ozłocą.

Scones: podanie

Słodkie bułeczki scones podaje się zawsze na ciepło (jeśli są płaskie, można je wygodnie odgrzać w tosterze). Scones przecina się jak zwykłe bułeczki i smaruje tym, co się najbardziej lubi do bułek. Może być masło, śmietanka (też bita) lub dżem o dowolnym smaku. Często scones posypuje się cukrem pudrem.

Scones świetnie sprawdzą się jako podstawa słodkiego śniadania lub dodatek do porannej kawy. Dorośli mogą jeść scones na dowolnie wybrany posiłek, bo kto im zabroni?

Scones: urozmaicenia

Scones można upiec też w wariancie słonym. Do ciasta na słone scones nie dodajemy cukru ani rodzynek, tylko 50 g tartego żółtego sera.

Mleko w przepisie można zastąpić naturalnym jogurtem.

Następny artykuł