Sekret idealnego ciasta na pierogi
Podstawą smacznych pierogów jest dobre ciasto. Musi mieć odpowiednią miękkość i kleistość. Dzięki temu łatwo ulepisz z niego pierogi, a ich smak po ugotowaniu będzie doskonały. Dziś zdradzimy wam sekret idealnego ciasta na pierogi. Jest nim masło.
Ciasto na pierogi zrobisz z kilku prostych składników. W sumie wystarczy mąka i woda, ale niektórzy dodają też jajko. Jeśli chodzi o wodę istotna jest jej temperatura. Kiedyś zalecano ciepłą wodę, teraz wiadomo, że lepsza jest taka niemal gorąca. Poprawia bowiem kleikowanie skrobi zawartej w mące, co zapewnia ciastu właściwą lepkość.
Jajka z kolei zwiększają pulchność ciasta, co jest widoczne i wyczuwalne po ugotowaniu pierogów. Zazwyczaj do ciasta na pierogi wbija się jedno jajko, ale można też dodać żółtka. Dzięki nim ciasto nabierze apetycznego, żółtego koloru i większej kruchości.
I jeszcze jeden cenny składnik — tluszcz. Ciasto na pierogi z dodatkiem łyżki oleju będzie wilgotne, elastyczne i nie będzie szybko wysychać. Jednak o wiele lepszy efekt otrzymacie, jeśli zamiast oleju dodacie masło . Dzięki niemu ciasto jest miękkie i elastyczne. Nie przykleja się też do stolnicy w czasie wałkowania, więc nie trzeba go podsypywać mąką.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Składniki:
-
300 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
1 żółtko
-
łyżka miękkiego masła
-
sól
-
ok. 150 ml dobrze ciepłej wody
Przygotowanie ciasta na pierogi
Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, żółtko, masło i szczyptę soli. Dolewając ciepłą wodę mieszaj ciasto, a potem wyrób je by było gładkie i elastyczne.
Miskę z ciastem przykryj folią i odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 2-3 części. Każdą kolejno cienko rozwałkowuj, wykrawaj krążki ciasta i nadziewaj je ulubionym farszem .
Ulepione pierogi kładź na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyjmij na talerze, podawaj tak jak lubisz.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje