Smakosze.pl Przepisy Sekret idealnego ciasta na pierogi
canva/katrinshine

Sekret idealnego ciasta na pierogi

12 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Podstawą smacznych pierogów jest dobre ciasto. Musi mieć odpowiednią miękkość i kleistość. Dzięki temu łatwo ulepisz z niego pierogi, a ich smak po ugotowaniu będzie doskonały. Dziś zdradzimy wam sekret idealnego ciasta na pierogi. Jest nim masło.

Ciasto na pierogi zrobisz z kilku prostych składników. W sumie wystarczy mąka i woda, ale niektórzy dodają też jajko. Jeśli chodzi o wodę istotna jest jej temperatura. Kiedyś zalecano ciepłą wodę, teraz wiadomo, że lepsza jest taka niemal gorąca. Poprawia bowiem kleikowanie skrobi zawartej w mące, co zapewnia ciastu właściwą lepkość.

Jajka z kolei zwiększają pulchność ciasta, co jest widoczne i wyczuwalne po ugotowaniu pierogów. Zazwyczaj do ciasta na pierogi wbija się jedno jajko, ale można też dodać żółtka. Dzięki nim ciasto nabierze apetycznego, żółtego koloru i większej kruchości.

I jeszcze jeden cenny składnik — tluszcz. Ciasto na pierogi z dodatkiem łyżki oleju będzie wilgotne, elastyczne i nie będzie szybko wysychać. Jednak o wiele lepszy efekt otrzymacie, jeśli zamiast oleju dodacie masło . Dzięki niemu ciasto jest miękkie i elastyczne. Nie przykleja się też do stolnicy w czasie wałkowania, więc nie trzeba go podsypywać mąką.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • łyżka miękkiego masła

  • sól

  • ok. 150 ml dobrze ciepłej wody

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, żółtko, masło i szczyptę soli. Dolewając ciepłą wodę mieszaj ciasto, a potem wyrób je by było gładkie i elastyczne.

Miskę z ciastem przykryj folią i odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 2-3 części. Każdą kolejno cienko rozwałkowuj, wykrawaj krążki ciasta i nadziewaj je ulubionym farszem .

Ulepione pierogi kładź na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyjmij na talerze, podawaj tak jak lubisz.

składniki na ciasto
składniki na ciasto

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy