Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowny przepis na pyszne pierogi kresowe
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:09

Cudowny przepis na pyszne pierogi kresowe

Pierogi
canva/zi3000, Getty Images Pro

Pierogi kresowe są pysznym sposobem na podanie tego dania w niecodziennym wydaniu. Za farsz robi biały twaróg wraz z kaszą gryczaną. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Pierogi kresowe zachwycają swoją fakturą, która z jednej strony jest delikatna z powodu twarogu, a z drugiej wyrazista dzięki kaszy gryczanej. Smak z kolei uzyskuje się poprzez dodanie czosnku niedźwiedziego.

Poniższy przepis składa się jedynie z farszu, jeśli jednak chcesz mieć dobrą recepturę na ciasta, zajrzyj do tego tekstu, w którym wyjaśniamy wszystkie tajniki jego sporządzenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi kresowe

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia.

Składniki:

  • 250 gramów twarogu tłustego

  • 250 gramów kaszy gryczanej

  • cebula

  • sól

  • pieprz

  • suszony czosnek niedźwiedzi

  • świeża natka pietruszki

Na niewielkiej ilości masła zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po zeszkleniu odstaw ją do wystudzenia. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko i również ją ostudź. Następnie połącz ją z cebulą.

Do kaszy i cebuli dodaj twaróg, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi oraz natkę pietruszki. Wymieszaj farsz, a gdy składniki połączą się w jednolitą masę, zacznij nadziewać pierogi.

Dobrze zlep krańce pierogów. Zagotuj wodę w garnku, dosyp sól i wrzuć pierogi. Gotuj je przez minutę lub dwie od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj z okrasą. Smacznego.

Pierogi

Źródło: canva/Anastasia Collection

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Pierogi