Smakosze.pl
Pierogi

canva/zi3000, Getty Images Pro

Cudowny przepis na pyszne pierogi kresowe

31 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi kresowe są pysznym sposobem na podanie tego dania w niecodziennym wydaniu. Za farsz robi biały twaróg wraz z kaszą gryczaną. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Pierogi kresowe zachwycają swoją fakturą, która z jednej strony jest delikatna z powodu twarogu, a z drugiej wyrazista dzięki kaszy gryczanej. Smak z kolei uzyskuje się poprzez dodanie czosnku niedźwiedziego.

Poniższy przepis składa się jedynie z farszu, jeśli jednak chcesz mieć dobrą recepturę na ciasta, zajrzyj do tego tekstu, w którym wyjaśniamy wszystkie tajniki jego sporządzenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi kresowe

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia.

Składniki:

  • 250 gramów twarogu tłustego

  • 250 gramów kaszy gryczanej

  • cebula

  • sól

  • pieprz

  • suszony czosnek niedźwiedzi

  • świeża natka pietruszki

Na niewielkiej ilości masła zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po zeszkleniu odstaw ją do wystudzenia. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko i również ją ostudź. Następnie połącz ją z cebulą.

kopytka

Nietypowe zielone kopytka ze szpinakiem

CZYTAJ DALEJ

Do kaszy i cebuli dodaj twaróg, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi oraz natkę pietruszki. Wymieszaj farsz, a gdy składniki połączą się w jednolitą masę, zacznij nadziewać pierogi.

Dobrze zlep krańce pierogów. Zagotuj wodę w garnku, dosyp sól i wrzuć pierogi. Gotuj je przez minutę lub dwie od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj z okrasą. Smacznego.

Pierogi

Źródło: canva/Anastasia Collection

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >