Smakosze.pl Przepisy Sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku - wychodzą obłędnie kruche
canva/gbh007

Sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku - wychodzą obłędnie kruche

11 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety schabowe przyrządzamy od lat, jednak nadal mogą nas zaskoczyć. Na przykład niezwykłą soczystością czy smakiem. Takie cuda zdziała, chociażby sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku. Sprawi ona, że kotlety będą niezwykle kruche i smaczne.

Ile gotujących, tyle sposobów na zrobienie schaboszczaków. Jedni rozbijają je cieniej, inni grubiej. Niektórzy przyprawiają je tylko solą i pieprzem, inni sięgają też po zioła.

Marynowanie schabowych również jest popularne i można je zrobić na wiele sposobów. My proponujemy przygotować kotlety schabowe w piwnej marynacie.

Sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku — wychodzą obłędnie kruche

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 szklanki jasnego piwa

  • świeże zioła, np. bazylia, tymianek, estragon

  • sól, pieprz

  • 1 jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • olej do smażenia

  • 150 ml śmietany

Przygotowanie kotletów schabowych po gdańsku

Plastry schabu rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem. Umieść w marynacie z piwa, posiekanego czosnku i ziół. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Kotlety osącz z marynaty. Panieruj je w roztrzepanym jajku, a potem w tartej bułce. Kładź na patelnię z olejem i smaż, by były z obu stron rumiane.

Śmietanę dopraw solą, pieprzem i posiekanym ziołami. Polej nią kotlety i podgrzewaj całość kilka minut na małym ogniu.

Tak przygotowane schabowe najlepiej smakują podane z ugotowanymi ziemniakami i surówką np. z kapusty.

Po więcej inspiracji dotyczących przygotowania schabowych zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kotlety schabowe z nadzieniem musztardowo-serowym , a także na schabowe marynowane w majonezie .

piwo
piwo

Źródło zdjęcia: canva/siriwannapatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy