Sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku - wychodzą obłędnie kruche
Kotlety schabowe przyrządzamy od lat, jednak nadal mogą nas zaskoczyć. Na przykład niezwykłą soczystością czy smakiem. Takie cuda zdziała, chociażby sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku. Sprawi ona, że kotlety będą niezwykle kruche i smaczne.
Ile gotujących, tyle sposobów na zrobienie schaboszczaków. Jedni rozbijają je cieniej, inni grubiej. Niektórzy przyprawiają je tylko solą i pieprzem, inni sięgają też po zioła.
Marynowanie schabowych również jest popularne i można je zrobić na wiele sposobów. My proponujemy przygotować kotlety schabowe w piwnej marynacie.
Sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku — wychodzą obłędnie kruche
Składniki:
-
4 plastry schabu środkowego
-
2 ząbki czosnku
-
1/2 szklanki jasnego piwa
-
świeże zioła, np. bazylia, tymianek, estragon
-
sól, pieprz
-
1 jajko
-
1 szklanka tartej bułki
-
olej do smażenia
-
150 ml śmietany
Przygotowanie kotletów schabowych po gdańsku
Plastry schabu rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem. Umieść w marynacie z piwa, posiekanego czosnku i ziół. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Kotlety osącz z marynaty. Panieruj je w roztrzepanym jajku, a potem w tartej bułce. Kładź na patelnię z olejem i smaż, by były z obu stron rumiane.
Śmietanę dopraw solą, pieprzem i posiekanym ziołami. Polej nią kotlety i podgrzewaj całość kilka minut na małym ogniu.
Tak przygotowane schabowe najlepiej smakują podane z ugotowanymi ziemniakami i surówką np. z kapusty.
Po więcej inspiracji dotyczących przygotowania schabowych zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kotlety schabowe z nadzieniem musztardowo-serowym , a także na schabowe marynowane w majonezie .
Źródło zdjęcia: canva/siriwannapatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rosół z gęsi wprost z Kuchennych Rewolucji - tajemna receptura Magdy Gessler
-
Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny z kiełbasą, ziemniakami i kapustą
-
Mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami
Źródło: zpierwszegotloczenia