Smakosze.pl
tarcie ziemniaków

canva/JackF

Mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami

22 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy planują zrobić dziś placki ziemniaczane. Macie okazję zrobić je w niezwykłe smacznej i chrupiącej wersji. Skorzystajcie tylko z przepisu na mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami. Poznacie zupełnie nowe oblicze tej popularnej potrawy.

Pomysł na zrobienie placków ziemniaczanych przychodzi zwykle wtedy, gdy nie ma nic na obiad lub gdy po prostu uwielbiamy te placki. Zazwyczaj zawsze jesteśmy w stanie je przygotować, bo zawsze mamy w domu zapas ziemniaków.

To proste i tanie danie potrafi doskonale smakować. Oczywiście pod warunkiem, że placki wyjdą chrupiące. Wpływa na to rodzaj ziemniaków — powinny być mączyste, dodatki — nie przesadzajmy z mąką i sposób smażenia — najlepiej na średnim ogniu.

Mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 15 dag pieczarek

  • 15 dag żółtego sera

  • 1 duże jajko

  • 3 łyżki mąki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

marchewka z jabłkiem

Słodka i lekka surówka z marchewki bez grama cukru

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na drobnych oczkach.

Ziemniaki wymieszaj z cebulą, odstaw na 10 minut. Zlej ostrożnie płyn, tak by nie wylać osadu, czyli skrobi ziemniaczanej.

Pieczarki oczyść, zetrzyj na większych oczkach do masy ziemniaczanej. Dodaj też do niej drobno starty ser żółty.

Do startych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, ok. łyżeczkę soli i trochę pieprzu. Wymieszaj dokładnie ciasto.

Na patelni rozgrzej niezbyt mocno olej. Kładź na nią łyżką porcje ciasta, równomiernie je rozprowadź. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.

Placki ziemniaczane zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na placki ziemniaczane. Zobacz, jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika, a także jak zrobić placki ziemniaczane po góralsku.

smażenie placków

smażenie placków

Źródło zdjęcia: canva/JackF

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >