Smakosze.pl
Jednogarnkowe danie z kapusty, ziemniaków i kiełbasy

canva/Robin Gentry

Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny z kiełbasą, ziemniakami i kapustą

21 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zrobiliście surówkę z białej kapusty, a teraz nie wiecie jak wykorzystać pozostałą część warzywa? Mamy dla was pyszny przepis, z którego wyczarujecie niesamowicie aromatyczne jednogarnkowe danie. Wystarczy, że do kapusty dodacie kiełbasy, ziemniaków i ulubionych przypraw. Dajcie się skusić tej rozgrzewającej kompozycji. Będzie idealna na rodzinny obiad.

Jednogarnkowe dania, takie jak np. leczo, zwykle są bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle sycące. Warto wypróbować ten sposób przyrządzania potraw. Zwłaszcza że nie zawsze musimy gotować gulasz, co bywa czasochłonne. Czasem wystarczy po prostu składniki podsmażyć i trochę poddusić.

tarcie ziemniaków

Mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami

CZYTAJ DALEJ

Przepis na jednogarnkowe sycące danie z kapusty, kiełbasy i ziemniaków

Składniki:

  • 1/2 główki średniej białej kapusty

  • 1-1,5 laski dobrej kiełbasy np. śląskiej

  • 1 duża cebula

  • 2 większe ziemniaki

  • przyprawy w ilości do smaku: sól, pieprz, chili, kminek

  • koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy do smażenia

  • woda do podlania potrawy

Przygotowanie:

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, aż się zeszkli.

Następnie dodajemy kiełbasę i zrumieniamy ją. Wrzucamy ziemniaki i chwilę jeszcze smażymy, po czym dodajemy poszatkowaną kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć.

Jeśli zajdzie potrzeba, zawartość patelni podlewamy wodą, żeby się nie przypaliło. Gotowe danie doprawiamy według gustu ostrą papryką i kminkiem. Możemy również dodać koncentrat pomidorowy. Podajemy z kromką świeżego chleba.

Danie jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe są pyszne i sycące

Źródło zdjęcia: canva/dsmoulton

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mieszamwgarnku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >