Smakosze.pl
Magda Gessler, rosół

Pawel Wodzynski/East News, canva/gbh007

Rosół z gęsi wprost z Kuchennych Rewolucji - tajemna receptura Magdy Gessler

20 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Magda Gessler, dokonując zmian w restauracjach, często zdradza ich właścicielom swoje przepisy na potrawy. Podajemy jej tajemną recepturę na rosół z gęsi, który pochodzi wprost z Kuchennych Rewolucji. Przygotowuje się go tak, jak klasyczny rosół. Różnica polega tylko na nieco innych składnikach. Niech tradycji stanie się zadość i niech w Dzień Świętego Marcina, na wasze stoły zawita gęsina.

Tradycyjnie rosół gotujemy na wiejskiej kurze lub wołowinie. Nie raz łączymy te mięsa, by uzyskać lepszy smak wywaru. Jednak na rosół doskonale nadaje się też gęsina. Jest dość tłusta i pełna smaku.

Gęsi tłuszcz należy jednak do zdrowych. Choć dostarcza kalorii, to też wiele cennych składników, wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. O wysokiej wartości zdrowotnej gęsi warto pamiętać nie tylko od święta.

Rosół z gęsi wprost z Kuchennych Rewolucji — tajemna receptura Magdy Gessler

Składniki:

  • duża porcja rosołowa z gęsi

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 duża pietruszka

  • 1 por

  • kawałek korzenia selera

  • 2 gałązki lubczyku lub kilka gałązek natki pietruszki

  • sól, pieprz

Placki z dyni na ostro

Placki z dyni na ostro - idealne na piątkowy obiad

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie rosołu z gęsi

Mięso z gęsi opłucz, zalej zimną wodą. Gotuj na niedużym ogniu do momentu, aż się zagotuje. Zdejmij szumowinę.

Do gotującego się mięsa dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Wywar gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. godzinę.

Cebulę obierz, przekrój na połowę, opiecz na suchej patelni. Dodaj do rosołu razem z oczyszczonymi warzywami i lubczykiem. Wsyp trochę soli i pieprzu, gotuj jeszcze godzinę.

Rosół dopraw do smaku. Podawaj z kluskami lanymi lub makaronem krajanką (najlepiej domową). Posyp posiekaną natką pietruszki.

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów Magdy Gessler, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu m.in. recepturę na śledzie w oleju, a także na golonkę po bawarsku.

rosół

rosół

Źródło zdjęcia: canva/MarianVejcik

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi?

Przepisy

Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi? Przepis dla każdego

Czytaj więcej >
Jak zrobić idealny smażony bób?

Przepisy

Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę

Czytaj więcej >
Najdoskonalszy sok warzywny

Przepisy

Najdoskonalszy sok warzywny. Smaczna porcja witamin

Czytaj więcej >
Kultowy coleslaw z kalafiora

Przepisy

Kultowy coleslaw z kalafiora. Nietypowa, zachwycająca wersja uwielbianej surówki

Czytaj więcej >
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy

Przepisy

Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Czytaj więcej >