Smakosze.pl Przepisy Sekretna metoda na lekkie faworki z pięknymi bąbelkami
canva/mmac72

Sekretna metoda na lekkie faworki z pięknymi bąbelkami

3 lutego 2022

Faworki są pyszną alternatywą dla pączków, która skusi niejednego smakosza. Jeżeli starannie przygotujecie ciasto — kilkukrotnie uderzając je wałkiem i zwijając — wyjdą bardzo delikatne i będą miały charakterystyczne bąbelki. Koniecznie przetestujcie ten patent.

Zdradzaliśmy wam już jak przygotować faworki lane oraz jak zrobić je z ciasta francuskiego . Tym razem wracamy do klasyki i podpowiadamy, jak sprawić, by faworki zachwyciły lekkością. Specjalny sposób traktowania ciasta pomoże wam uzyskać faworki tak kruche, jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten patent.

Przepis na lekkie i kruche faworki

Składniki:

  • 4 jaja

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki spirytusu lub octu

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy do niej cukier oraz sól, a następnie wlewamy śmietanę, alkohol lub ocet i dodajemy żółtka. Składniki ugniatamy dłonią do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę.

Kolejnym krokiem jest wyrabianie. Ciasto uderzamy przy pomocy drewnianego wałka, rozpłaszczając je przy tym. Zawijamy je ponownie w zwartą kulę. Czynności powtarzamy jeszcze kilka razy.

Następnie na posypanym odrobiną mąki blacie rozwałkowujemy masę. Ciasto kroimy na 3-centymetrowe paski. Następnie nóż prowadzimy prostopadle i tniemy tak, aby uzyskać prostokąty o długości około 10 cm.

W tak przygotowanych kawałkach robimy otwory, nacinając je na środku. Jeden z końców każdego faworka przeciągamy przez otwór. Faworki wrzucamy je na dobrze rozgrzany tłuszcz i wyjmujemy, gdy staną się złote. Odsączamy je, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Faworki z cukrem pudrem są znakomite
Faworki z cukrem pudrem są znakomite

Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy