Smakosze.pl Przepisy Sekretny patent na idealną szarlotkę. Wyjdzie lepsza niż z luksusowych cukierni
Canva / Andy Dean Photography

Sekretny patent na idealną szarlotkę. Wyjdzie lepsza niż z luksusowych cukierni

7 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Szarlotka jest deserem, który króluje na naszych stołach. Zwłaszcza jesienią chętnie sięgamy po to ciasto przygotowane z sezonowych owoców. Przy przygotowaniu szarlotki warto pamiętać, aby do jabłek dodać zawczasu łyżkę mąki ziemniaczanej. Ten prosty trik uchroni nas przed nieudanym wypiekiem.

Niedopieczony spód lub opadnięty kształt z pewnością nie są cechami dobrze przyrządzonej szarlotki. Za te przypadłości odpowiadają surowe i twarde jabłka użyte do deseru. Do szarlotki zawsze używaj podgotowanych lub podsmażonych owoców z dodatkiem mąki. Dzięki temu są odpowiednio zagęszczone i zapewniają udany deser.

Przepis na idealną szarlotkę

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 2 łyżki cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 kostka zimnego masła

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na mus jabłkowy:

  • 6 kwaskowatych jabłek

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka cynamonu

Jak upiec zawsze udaną szarlotkę?

Przygotuj kruche ciasto na szarlotkę . W tym celu połącz ze sobą mąkę, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia oraz zimne masło . Zagnieć całość do uzyskania jednolitej gładkiej masy . Następnie z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wsadź do lodówki na czas przygotowania jabłkowego nadzienia .

Przygotuj jabłka do szarlotki. Owoce umyj, obierz i pokrój w kostkę z pominięciem gniazd nasiennych . Następnie wymieszaj je z cukrem, mąką ziemniaczaną i podsmaż całość na patelni , aż całość wyraźnie się zagęści . Na koniec dopraw owoce cynamonem i odstaw do ostygnięcia .

Formę do pieczenia wyłóż papierem . Dno wyklej równomiernie połową przygotowanego kruchego ciasta . Wyłóż na nie uprażone jabłka, a następnie zetrzyj na owoce pozostałe ciasto . Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez 50-60 minut . Ewa Wachowicz podzieliła się własnym przepisem na szarlotkę . Nietypowa przyprawa wynosi popularne ciasto na zupełnie nowy poziom .

Canva / PhotographyFirm
Canva / PhotographyFirm

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy