Cudowna szarlotka Ewy Wachowicz. Niezwykła dzięki 1 składnikowi
Ewa Wachowicz przygotowuje szarlotkę inaczej niż wszyscy. Do ciasta dodaje nie kwaśną śmietanę, a jogurt naturalny, dzięki któremu kruche ciasto jest delikatniejsze. Wachowicz do szarlotki przygotowuje również lekką piankę z białek. Całość doskonale łączy się z jabłkami i dosłownie rozpływa się w ustach.
Kruche ciasto na szarlotkę i inne wypieki przygotowujemy głównie z mąki, zimnego masła, cukru i żółtek. Niektórzy do ciasta dodają całe jajka, inni kwaśną śmietanę. Ewa Wachowicz natomiast szarlotkę przygotowuje z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego. To sekret doskonałego ciasta kruchego.
Wyrobione ciasto należy podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto kruche na szarlotkę musi być dobrze schłodzone, w przeciwnym wypadku po upieczeniu będzie twarde. Podczas wyrabiania ciasta ważny jest również czas. Nie należy zbyt długo łączyć wszystkich składników.
Szarlotka z przesmażonymi jabłkami, pianką z białek i kruszonką smakuje rewelacyjnie. Jabłka w połączeniu z cynamonem i cukrem waniliowym zyskują niepowtarzalny aromat. Przysłowiową wisienką na torcie jest delikatna piana z białek oraz słodka kruszonka. Tak przygotowana szarlotka posmakuje wszystkim domownikom.
Szarlotka według przepisu Ewy Wachowicz zachwyci każdego łasucha
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy ok. 23 cm):
400 g mąki pszennej
4 żółtka
100 g drobnego cukru do wypieków
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g schłodzonego masła
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Składniki na puszystą piankę:
4 białka
szczypta soli
2,5 łyżki drobnego cukru
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
mielony cynamon
opakowanie cukru waniliowego
Jak zrobić przepyszną szarlotkę z pianką i kruszonką?
Przygotuj ciasto: do większej miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, żółtka, cukier, jogurt i masło. Wszystkie składniki wyrabiaj, aż się połączą.
Ciasto podziel na dwie części - większa część będzie spodem do szarlotki, mniejszą zostaw na kruszonkę. Kule z ciasta owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę, następnie przesmaż je na większej patelni z cynamonem i cukrem waniliowym, odstaw. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno i boki tortownicy, ponakłuwaj widelcem. Następnie wyłóż jabłka, nie dociskając ich do spodu.
Przygotuj piankę: białka ubij na sztywno z solą, następnie dodaj cukier i miksuj na najwyższych obrotach przez kilka minut. Piankę rozłóż równomiernie na jabłkach. Ciasto na kruszonkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim pianę z białek.
Tortownicę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C, piecz 40 minut. Następnie tortownicę przykryj folią aluminiową i dopiekaj kolejne 20 minut. Wypróbuj również szarlotkę z bezą oraz szarlotkę waniliową, każdy deser smakuje rewelacyjnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka? Zdradzamy sztuczki najlepszych gospodyń
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama