Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smakowita szarlotka imbirowa. 2 łyżki ostrej przyprawy sprawią, że deser będzie znakomity. Goście oniemieją z zachwytu

Smakowita szarlotka imbirowa. 2 łyżki ostrej przyprawy sprawią, że deser będzie znakomity. Goście oniemieją z zachwytu

Smakowita szarlotka imbirowa
canva/Martina Roth Kunst-Foto-Design

Smakowita szarlotka imbirowa skusi niejednego łasucha. Już niewielka ilość korzenia imbiru sprawi, że kruche ciasto nabierze niezwykłego aromatu. Jego smak będzie świetnie pasował do kwaskowych jabłek. Koniecznie spróbujcie — goście poproszą o dokładki.

Ostry w smaku, intensywnie pachnący imbir będzie świetnym dodatkiem nie tylko do dań kuchni orientalnych. Bogaty w witaminy — m.in. C, E i K — oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo czy miedź składnik przyjemnie podkręci też kruche ciasto stanowiące bazę szarlotki.

Imbirowa wersja wypieku jest bardzo prosta w przygotowaniu. Już niewielki dodatek aromatycznego korzenia sprawia, że ciasto przyjemnie „szczypie” w język. Doskonale pasuje to do kwaskowych jabłek, których smak i wygląd podkreślimy odrobina soku z cytryny. Będzie pysznie.

Przepis na pyszną szarlotkę imbirową

Do przygotowania smakołyku przyda się tortownica o średnicy 30 cm wyłożona papierem do pieczenia. Poniżej znajdziecie też pełną listę produktów.

Składniki:

  • 4 kwaśne jabłka np. szara reneta

  • 335 g mąki pszennej

  • 370 g miękkiego masła

  • 300 g cukru + 2 łyżki do posypania jabłek

  • 6 jaj w rozmiarze S

  • 2 łyżki startego na tarce imbiru bez skórki

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej

  • sok z połowy cytryny

  • szczypta soli

Jak przygotować szarlotkę imbirową? Jeden dodatek zmieni wypiek nie do poznania

Zaczynamy od przygotowania imbiru. Kawałek korzenia obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, po czym odmierzamy 2 łyżki miąższu bez twardych „wiórków". Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Mąkę przesiewamy do większej miski wraz z sodą oczyszczona i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól i mieszamy. Składniki łączymy z cukrem, imbirem i roztrzepanymi jajami. Dodajemy też pokrojone na kawałeczki masło i wyrabiamy masę. Gotowe ciasto przenosimy do formy.

Jabłka myjemy i kroimy je w niezbyt grube plasterki, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Układamy je na cieście w taki sposób, by na siebie zachodziły, a następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Szarlotkę imbirową pieczemy 30- 40 minut. Podajemy po przestudzeniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na jesienne desery. Spróbujcie koniecznie miodowego ciasta z dynią Ewy Wachowicz. Być może też skusi was czekoladowy przysmak z gruszką.

Szarotka imbirowa jest pyszna
canva/kirin_photo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: